Депутат от Комисията по корупция: Млечният борд рекетира млекопроизводителите
Депутат от Комисията по корупция: Млечният борд рекетира млекопроизводителите / netinfo
Националният млечен борд ощетява и рекетира дребните млекопроизводители, съобщи в Разград заместник-председателят на Парламентарната комисия за борба с корупцията Даут Осман. Той предлага бордът да се разпусне, а Разплащателната агенция да се ангажира с разпределението на млечните квоти.

На дребните млекопроизводители се отпуснати около 50% от необходимата им млечна квота и още в средата на годината те са принудени да си купуват по 0,27 евроцента квота от Националния млечен борд. Това съобщи по време на семинар на млекопроизводителите от Североизточна България заместник-председателят на Парламентарната комисия за борба с корупцията Даут Осман.

Голямата част от предвидената от Брюксел квота от 975 000 т. мляко се разпределя между 27-те членове на Борда, което създава монопол, коментира депутатът. По думите му ощетени и рекетирани са 340 000 дребни производители. Освен че си купуват квота, те дават на Борда по 10 лв. за издаване на удостоверение за квота и по още 3 лв. такса за всяка отглеждана крава.

Даут Осман допълни, че на последното Общо събрание на НМБ не са допуснати да участват 95 млекопроизводители и преработватели, което по думите му е нарушение на Закона за животновъдството и Закона за юридическите лица.

Народният представител смята да сезира Парламентарната комисия, в която членува, предлага също Министерството на земеделието и продоволствието да оттегли своите представители в Борда и той да бъде разпуснат, а Разплащателната агенция да се ангажира с разпределението на млечните квоти.