Ден на лекарски протести срещу агресията
Ден на лекарски протести срещу агресията / БГНЕС
Ден на лекарски протести срещу агресията. По-малко от седмица след като баща на новородено преби лекарка, защото отказала да му даде плацентата на детето му, стотици медици излязоха пред лечебните заведения, за да кажат „Не на насилието!” Протестните действия бяха символични, а заявка за участие в тях дадоха десетки болници, сред които и "Пирогов".

Ден на лекарски протести срещу агресията
БГНЕС

За една година има средно около 50 нападения над медицински лица. Неприятното обаче е, че за последните 3 години са регистрирани 600 такива, информираха представители на Лекарския съюз по време на протестните действия днес пред столичната болница „Шейново”, където се случи поредният инцидент. По обяд на мястото се събраха десетки лекари, за да изразят недоволство от подобни прояви на агресия.

"Надяваме се нещата да се променят към по-добро-когато отидем на работа да сме спокойни за личното си здраве и живот. Колежката д-р Гагова е изключително лъчезарен човек, аз лично най-малко съм очаквал тя да бъде обект на агресия", коментира АГ специалистът в "Шейново" д-р Иво Димитров.

Баща преби лекарка, искал плацентата на детето си

"Трябва да се промени начинът на мислене на обществото и то да бъде по-малко толерантно към насилието във всяка една негова форма", посочи неонатологът д-р Иванка Янкова.

Родители и лекари чакат заслужена присъда за нападателя на д-р Гагова

"Искаме да изразим нашия протест срещу насилието в болниците и подкрепа към д-р Гагова. Нашата позиция е гражданска, искаме един справедлив процес", обясни директорът на столичната болница "Шейново", в която се случи инцидентът, д-р Румен Велев.