"От самото начало следя случая. В автомобилът, който е бил обект на това взривяване не е имало членове на семейството на Иван Гешев. Главният прокурор е пътувал сам с назначената му охрана от "Националната служба за охрана". 

Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев от трибуната на парламента. 

По думите му Гешев често е пътувал по този маршрут

Европол се включва в разследването на опита за покушение срещу Гешев

"Аз лично видях автомобила. Има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него, няма никакви други щети", каза той. 

"Видът на взривното устройство и бронировката на джипа не позволяват осколките да проникнат вътре. Той е много по-сигурен, отколкото този, който ползва президентът", заяви Демерджиев и допълни, че не знае дали човекът от Израел, присъствал на огледа, е експерт. Заведен е на местопрестъплението от следователи. Пристигнал е в България в същия ден, в който избухна бомбата.

На брифинг в парламента Демерджиев заяви, че след случая са обсъдени всички мерки, за да се помогне на "Национална служба за охрана".

"Ще бъдат анализирани всички евентуални възможности, за да се подобри охраната, но в случая г-н Гешев е използвал най-високото ниво на охрана. Той е пътувал с бронирана лимузина с най-високата степен на защита, а не с джип", каза министърът. 

По думите му охраняваните лица у нас се возят в стари автомобили.

"Поради тази причина множество чужди делегации отказват да пристигнат в България, защото нямаме автомобили с необходимото ниво на защита, нямаме и технически средства, което е обидно за българската държава. Вече е създадена работна група, за да се обсъдят нуждите", каза още Демерджиев. 

Служебният министър коментира и твърденията, че атака срещу Гешев е инсценировка.

"Казах, че трябва да се проверят всички версии. Нека да говорим с факти, а не със спекулации. Никога не съм твърдял, че това е инсценировка. Прокуратурата е образувала досъдебно производство. Ние нямаме правомощия да разследваме при образувано досъдебно производство", заяви той. 

"Имаме много ясни насоки, които могат да ни доведат до хората, свързани с този взрив", каза Демерджиев. 

Отзвук  

Вътрешният министър Иван Демерджиев явно знае предварително заключенията от назначените експертизи, преди те да са готови. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред "24 часа" по повод казаното от вътрешния министър. 

"Той няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е", добави тя.

Разследването се води от екип от следователи от Националната следствена служба (НСлС) под ръководство на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП).

Предстои Европол и други наши партньори да подпомогнат разследването, уточни Милева. Ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с конституцията и законите в страната, заключи тя.