/ БТА
Парламентът изслушва служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев относно дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет във връзка с наводнените села в Пловдивска област през месец септември тази година - проведени заседания, взети решения и отпусната помощ. Изслушването е по предложение на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"На този етап и до края на годината междуведомствената комисия е готова да покрие всички необходими разходи по възстановяването на материалните щети от наводнението в Пловдивска област през септември", заяви Демерджиев. 

Министърът увери, че до края на годината комисията ще отпусне всички необходими суми.

"След като премина непосредствената опасност за живота на хората и бяха спасени над 20 души, се концентрирахме върху непосредствени действия по установяване на щетите, по разчистване, обезопасяване, обясни министърът. Изработен е и план за действие - държавата да помогне с цялата налична сила, с която разполага, и той се изпълнява и до днес. На място все още е тежка техника и военнослужещи, стана известно от думите на вицепремиера.

Заради бедствието е било отложено заседанието на междуведомствената комисия, за да се оценят щетите и необходимото финансиране, да се осигурят необходимите средства за най-тежко пострадалите три общини - Карлово, Цар Калоян и Марица. Кметовете на тези населени места  са направили своя анализ на щетите и, след сверяване на данните и установяване каква е необходимата сума до края на година, е свикана и комисията.

"На база на заявените искания, които бяха удовлетворени изцяло в размерите, в които бяха заявени, на трите общини бяха отпуснати средства за преодоляване на последствията", посочи министърът. По думите му по бюджета на община Марица е определен трансфер в размер на 208 337 лв., на община Цар Калоян -  20 730 лв., на Карлово -  9 940 736 лв. "Тези суми към онзи момент бяха идентифицирани като необходими разходи. Към тях има допълнително около два милиона лева, похарчени за възстановителните дейности, най-вече за почистване, които ще бъдат разгледани и отпуснати при следващото заседание на междуведомствената комисия", уточни Демерджиев. 

Относно превенцията на такъв вид бедствия, той заяви, че бюджетът на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане е крайно недостатъчен, за да се осъществи превенция.

Той обясни, че секретарят на комисията провежда кореспонденция с хората, пострадали от наводненията в Карловско, като той помага и със събирането на нужните документи.

"Амбицирани сме да търсим от различни източници средства за обезщетение на хората", допълни министърът.

В програмата е предвиден и редовен парламентарен контрол. В него ще участват вицепремиерите Лазар Лазаров и Иван Демерджиев, както и служебните министри Росица Велкова, Димитър Стоянов, Иван Шишков, Сашо Пенов, Велислав Минеков, Явор Гечев, Росен Христов и Георги Тодоров.
БТА