Делото за смъртта на Чората за втори път стига до ВКС
Делото за смъртта на Чората за втори път стига до ВКС / Sofia Photo Agency, архив

Делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората за втори път стига до Върховния касационен съд (ВКС).

Единият от подсъдимите за смъртта на Димитров - Мирослав Писов бе осъден на девет години затвор. Останалите четирима - Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков получиха по осем години от Военно-апелативния съд.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му в рамките на специализираната полицейска операция "Респект". Повод за акцията е била оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Всички подсъдими обжалват това решение на военните съдии от ноември, прокуратурата протестира срещу наказанието, което определи Военно-апелативният съд и го намира за недостатъчно. Близките на Чората и Областната дирекция на МВР в Благоевград също обжалват.

Делото се забави два месеца след присъдата във военния съд, защото на всички страни трябваше да бъдат изпратени преписи от подадените жалби, съобщава БТА.

На 9 март ВКС за втори път ще гледа делото за смъртта на Ангел Димитров. На 20 януари 2010 г. делото бе върнато за ново разглеждане на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.