Делото срещу Ковачки тръгна на втора инстанция
Делото срещу Ковачки тръгна на втора инстанция / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Делото срещу бизнесмена Христо Ковачки, подсъдим за укриване на данъци в размер на над 16 млн. лева, тръгна и на втората съдебна инстанция. Софийският апелативен съд (САС) даде ход на делото, предаде БГНЕС.

Според прокуратурата Ковачки е извършвал данъчните престъпления в периода 2005-2008 г., чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит. Според държавното обвинение четири фирми на Ковачки са сключили фиктивни сделки за доставка на машини и оборудване, като са били давани неверни данни при покупко-продажбите.

Първата инстанция го осъди на три години условно с 5 години изпитателен срок. Апелативният съд на София ще опита отново да направи опит да разпита двама свидетели, на които според прокуратурата се крепи защитната теза на Ковачки.

Тони Николов и Васил Лозанов не бяха открити от градския съд на София и затова делото се забави, за тях дори бе поискано да бъдат доведени принудително. Двамата отнесоха и глоби от съда. Те са представители на фирмите, доставяли оборудването и машините на дружествата на Ковачки.

Апелативният съд обаче реши, че са необходими допълнителни усилия, за да бъдат намерени двамата и те да бъдат разпитани. САС поиска да бъдат разпитани отново и специалистите, които изготвили съдебно-техническата експертиза по делото. Разпитани бяха отново тези, които изготвиха съдебно-счетоводната и банкова експертиза за процеса.

Съдът обаче ще поиска от НАП и да каже дали е имало приключили ревизии за фирмите по делото, сред тях и 4-те на Христо Ковачки, за които прокуратурата твърди, че са купували фиктивно части. САС поиска, ако е имало такива ревизии, данъчните да предоставят заключенията от тях.