Делото „Червеи тръгва на 20 октомври
Делото „Червеи тръгва на 20 октомври / sxc.hu

Делото срещу бившия председател на Софийския градски съд /СГС/ Владимира Янева ще започне на 20 октомври.

Янева не се яви днес пред съда, но депозира чрез защитника си молба, че иска процесът да премине по общия ред, а не при съкратено съдебно следствие. Съдът днес се произнесе по искането на прокуратурата за отвод на съдебния състав.

Според държавното обвинение съдия Иван Коев не трябва да гледа делото срещу Янева, защото тя му е бивш началник и той би бил предубеден. Съдия Коев обаче не се съгласи с мотивите на прокуратурата и отбеляза, че не се чувства настроен срещу Янева или по никакъв начин не проявява симпатия към нея, по-голяма от тази към останалите му колеги.

Съдът не даде ход на делото днес защото заради изчакване на позициите на страните за това как трябва да се гледа процесът, не бяха призовани свидетелите и вещите лица. За следващата дата на делото ще бъдат призовани 20 свидетели.

На 20 октомври съдът ще се произнесе и дали делото да се разглежда публично или не. Прокуратурата поиска днес процесът да бъде засекретен частично, за да не се разкрият конкретни действия по прилагането на специални разузнавателни средства и за организацията и структурата на ДАНС. Според защитата обаче това би било безпредметно, тъй като класифицираната информация по делото е изгубила своята секретност, след като вече е била публикувана в интернет.

Владимира Янева е обвинена за незаконно разрешаване на използване на специални разузнавателни средства. Според обвинението, в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, Янева два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на използваните СРС-та, в нарушение на закона.

Заедно с нея, подсъдим е и бившият директор на отдела "Вътрешна сигурност" на МВР Тодор Костадинов. Той е обвинен, че е съставил официални документи, в които е удостоверил неверни обстоятелства за да бъдат използвани те пред председателя на СГС.

Източник: БТА