Даниела Дариткова
Даниела Дариткова / Снимка: Георги Димитров
"Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират в лечебни заведения", каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по БНР.

„Съгласно Изборния кодекс ангажимент за организацията на изборите е на правителството и на органите, които реализират конкретните мерки по организацията. Ние сме готови да изпълним всички законови ангажименти и сме го показали. За съжаление последните актуални социологически данни дават повод на извънпарламентарна опозиция да внушава, че е възможно изборите да не са организирани коректно. Това е спекулация, която цели да оправдае техен евентуален неуспех на този етап и ние само така можем да го коментираме“, каза още тя.

„Започнахме разговори по темата за промени в Изборния кодекс много преди тя да се постави на обществено обсъждане. Поискали сме по линията на парламентарните проучвания да се изяснят начините, по които са проведени изборите в другите европейски държави в условията на здравна криза. Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират лечебни заведения. Започнахме и разговори с ЦИК, защото трябваше да изясним дали има нужда от законодателна промяна, или има достатъчни възможности в Изборния кодекс те да вземат решения, които да позволят различни механизми на гласуване на карантинираните лица. Разговорите ще продължат и смятам, че в оставащите месеци за работа на Народното събрание ще постигнем консенсус и с останалите парламентарно представени партии, за да може да се гарантират правата на всички български граждани и да можем наистина да постигнем максимално възможно участие на всеки българин в изборите в условията на извънредна епидемична обстановка“, посочи Дариткова.

В тежки времена като днешните България определено има нужда от единствено и отговорни решения. Ние нямаме врагове нито в политически план, нито в обществен. Наш основен враг в момента е коронавирусът, а наш съюзник е всеки български гражданин и мнозинството от български граждани, които отговорно, дисциплинирано и солидарно помогнаха да се изпълняват всички мерки, за да се справим с корона кризата, да я контролираме и да се борим за спасяването на всеки човешки живот, както и да може да подпомагаме така страната, че последиците от корона кризата да бъдат минимализирани. Ни винаги сме държали на това да се запазят възможностите за постигане на консенсус и да не се горят всички мостове, дори с политическите ни опоненти, защото в момент на криза България има нужда точно от това“, допълни тя.