Данчо Пенчев
Данчо Пенчев / Георги Димитров
Директорът на РЗИ – София подчерта, че няма как да гарантира, че мерките ще са в сила за 10 дни
Ако тенденцията на хоспитализации се запази, то до няколко дни лечебната мрежа ще бъде в колапс. Това каза директорът на РЗИ - София Данчо Пенчев по БНТ.

„Ще свършат възможностите на лечебните заведения да обслужват пациенти. Персоналът е константна величина и не може да поеме повече от възложените му задачи“, каза още той и призова за разбиране към въвеждането на мерките, които влизат в сила от утре.

„Всяка една мярка, която ние въвеждаме - дали на територията на София,или в цялата страна, от нея се очаква някакъв ефект в някакъв определен срок. Не мога да кажа коя е най-тежката мярка за софиянци, тъй като мерките, които въвеждаме в момента са доста и засягат много хора в различен личен план“, обясни Данчо Пенчев.

Над 2500 случая на COVID-19 у нас, 34 души починаха

Той коментира и позицията на ресторантьорите за това да бъде затворени всичко или нищо. „Тук не става въпрос за съобразяване с техните искания, а за анализ от страна на експертите и щабовете. Те взеха тези мерки. Ако така подходим към въпроса, ние сме съгласни с тях. Мерките, които ве въеждат от утре, са в следствие на доста сериозен анализ“.

Данчо Пенчев отбеляза, че времето от четвъртък, когато бе взето решението за мерките, до понеделник, откогато те влизат в сила, е прозорец за подготовка на обществото.

„Ресторантьорите имат продукция, която трябва да бъде реализирана. Родителите трябва да органзират гледането на децата си. Колкото и да говорим, че въвеждаме мерките на база само за определен тип обществени прослойки или бизнеси или социални групи, всички за засегнати от коронавирус“. Той посочи, че преди ден при направено епидемиологично проучване в заведение е станало ясно, че целият персонал от заведението е заразен с коронавирус.

Директорът на РЗИ – София подчерта, че няма как да гарантира, че мерките ще са в сила за 10 дни.

„Данните, които получаваме се обработват денонощно, правят се анализи. Ние не можем да гарантираме, че в рамките на тези 10 дни, ще кажем: „Спряхме разпространението“. Нашата надежда и това, което обсъждаме, е, че трябва да запазим поне нивото, на което сме в момента, а не да вървим нагоре. Бяхме в хипотезата на един по-оптимистичен вариант, но той не се сбъдна“.

Той посочи, че от началото на годината в София са направени над 4 100 проверки.

„В Столицата от началото на година са направени над 4 1000 проверки . Проверките са на хранителни обекти заведения, МОЛ-ове, училища , детски градини, пазари. 340 са глобените. 219 човека са глобени за не носене на маски.Това са хора, които просто са в своето поведение, опитвайки се да бъдат оригинални и бунтари. Обикновено точно тези хора,когато им се случи нещо, се оплакват от това, че здравната система, не им обръща достатъчно внимание. Софиянци спазват мерките“. Данчо Пенчев отбеляза, че често е имало заплахи спрямо проверяващите и експертите.

Директорът на РЗИ-София подчерта, че има екстремно нарастване на броя на болни учители и педагози в детски градини и училища.
БНТ