Д-р Кацаров: Не само в една клиника на ВМА и не само в тази болница има договори с частни фирми
Д-р Кацаров: Не само в една клиника на ВМА и не само в тази болница има договори с частни фирми / снимка: БГНЕС
Д-р Кацаров: Не само в една клиника на ВМА и не само в тази болница има договори с частни фирми
78260
Д-р Кацаров: Не само в една клиника на ВМА и не само в тази болница има договори с частни фирми
  • Д-р Кацаров: Не само в една клиника на ВМА и не само в тази болница има договори с частни фирми

Не само в кожната клиника на ВМА и не само в тази болница има практика да се сключват договори с частни фирми, чрез които се източват публични средства. Това коментира в ефира на Дарик д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата на здравеопазването.

Той е скептик, че изобщо ще се открият престъпления в случая с ВМА, защото законът позволява тези договори. Радикалното решение според него е да се върви към приватизация на болниците.

Кацаров коментира, че в частните болници проблем няма, защото загубите са за сметка на собственика, а тук загубите са за сметка на данъкоплатците. „Със сигурност знам, че тази практика не е само в кожната клиника на военна болница, а и в други клиники на същата болница. И мога са голяма сигурност да предположа, че тази практика може да се срещне в много други общински и държавни болници. Този дефект ще се поява винаги, не смятам даже, че ще се открият закононарушения, те вероятно са спазили закона. Това е дефект на формата на собственост - назначават те за директор и ти управляваш чужди пари, за да задоволяваш чужди нужди. Лесно се харчат чужди пари", каза Кацаров.

Според него радикалното решение на проблема е да се приватизират болниците. „Защото ако тази болница беше собственост на генерал Тонев, никой нямаше да се интересува - ако иска цялата да я направи кожна клиника, то си е негова работа", каза Кацаров.

Той напомни, че въпросните договори между ВМА и частната фирма са от 2004 година и попита как са работили десет години институциите. „Сега кампанийно ще извършим една проверка, ще констатираме някакви неща и нещата ще продължат по същия начин след това. Убеден съм в това, нищо няма да се промени. Това е публично-частното партньорство, то ще продължи да дава тези плодове. Почти съм сигурен, че прокуратурата няма да установи никакви нарушения - законът позволява това нещо", каза още Кацаров.

Кацаров каза, че по казуса с ВМА отговорността е на собственика на болницата - министърът на отбраната и той трябва да каже защо си е затварял очите в продължение на десет години.