Цветозар Томов
Цветозар Томов / БГНЕС
„Първият извод от резултатите на местните избори показа, че управляващата партия има достатъчно силни позиции в българското общество и е решена да завърши мандата си. Вторият извод, който може да се направи е, че ГЕРБ имат трайна ситуация в електорален спад. Това означава, че предстои преструктуриране на политическото пространство в България, което най-вероятно ще се случи на следващите парламентарни избори“.

Това коментира пред БГНЕС социологът Цветозар Томов.

Според него друг важен извод след изборите е, че София категорично отхвърля „националистическия и екстремен вот“.

Балотажи във всички райони в София

„Резултатите на национал-популистките формации са значително по-ниски отколкото на евроизборите, дори на предишните местни избори. Въпреки че те направиха луксозни кампании със странно голямо количество пари“, смята Томов.

Обрат в Пловдив! Славчо Атанасов отива на балотаж

Цветозар Томов смята, че кандидатурата на Борис Бонев може да се определя като явление на тези избори. „Този млад човек направи отлична мажоритарна кампания. За повече в момента не може да се говори“, убеден е социологът.

Трима души припаднаха в Арена Армеец (ВИДЕО)

Томов не се нае да коментира драстичните разминавания в данните на социолозите. „Нали разбирате, че не мога да отговарям за действията. Аз съм правил изследвания в София, които не съм публикувал и няма тежки разминавания между това, което съм наблюдавал по време на кампанията и това, което се случи. За останалите не отговарям“.
 
БГНЕС