Цветлин Йовчев ще освободи МВР от несвойствената дейност
Цветлин Йовчев ще освободи МВР от несвойствената дейност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветлин Йовчев ще освободи МВР от несвойствената дейност
64375
Цветлин Йовчев ще освободи МВР от несвойствената дейност
  • Цветлин Йовчев ще освободи МВР от несвойствената дейност

Официална церемония по встъпване в длъжност на новия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се състоя в МВР.

Постът беше предаден от служебния министър Петя Първанова, а Йовчев обеща да направи ревизия на ведомството и да предприеме серия от реформи с цел излизане от кризата.

Петя Първанова приветства новият министър, без да изпада в подробности относно няколкомесечната си работа на поста.

„Искам да приветствам г-н Йовчев и да му кажа, че МВР е работещо министерство и това ще продължи да бъде така. Да му пожелая здраве и здрави нерви", коментира Първанова.

Бившият шеф на ДАНС и нов министър на вътрешните работи каза, че както държавата, така и министерството се намират в кризисна ситуация.

„За да излезем от кризата, трябва да проведем реформи, трябва да потърсим по-добра ефективност за противодействие на престъпността, битовата престъпност и финансовите престъпления срещу бюджета. Трябва да потърсим в момента един много по-ефективен начин за изразходване, разпределение и управление на ресурсите", заяви Йовчев.

Службата за борба с организираната престъпност вероятно ще претърпи радикална промяна, но към свиване на правомощията, като част от ДАНС, обясни Йовчев. „Ако в парламента гласуват такава промяна, ще намерим много бързо и ефективно начин, по който МВР и ДАНС ще взаимодействат", гарантира новият министър.

Той каза още, че ще се работи и за повишаване на общественото доверие, а скоро ще бъде инициирана и среща с полицейския синдикат за дискутиране на подобряване на условия за работа. Ето как новият министър лаконично отговори на въпроса чий човек е всъщност:

„Аз мисля, че по действията ми ще ме познаете чий човек съм".