ГДБОП минава към ДАНС
ГДБОП минава към ДАНС / снимка: DarikNews.bg, архив
ГДБОП минава към ДАНС
64364
ГДБОП минава към ДАНС
  • ГДБОП минава към ДАНС

Главната дирекция за борба с организираната престъпност да бъде преместена от МВР в Държавната агенция „Национална сигурност". Това предвиждат поправките в Закона за ДАНС, които бяха приети на първо четене от временната комисия по правни въпроси към парламента.

Според измененията антимафиотите изцяло ще преминат под шапката на агенцията като по този начин ДАНС ще възстанови някогашните си правомощия на разследващ орган, които бяха премахнати през 2009 г. От друга страна, за първи път структурата за борба с организираната престъпност няма да бъде под ръководството на вътрешния министър. Според вносителите на законопроекта с това се цели да се разтовари МВР от свръхконцентрацията на власт, натрупана по времето на управлението на ГЕРБ.

Промените имат за цел да направят първа стъпка към връщането на нормалността в сектор „Сигурност". С този първи аргумент председателят на правната комисия Христо Бисеров представи пред депутатите основните точки в законопроекта.

„Предлагаме три основни неща. Даваме правомощия на ДАНС да има разследващи органи. Така, както има разследващи полицаи в МВР, в ДАНС да има разследващи агенти. С оглед на завишаване на правомощията и тежестта на агенцията считаме, че трябва да се промени статута на нейния председател и той да бъде избиран от Народното събрание и по предложение на министър-председателя, защото е ясно, че агенцията не може да бъде нищо друго освен звено на изпълнителната власт", каза Бисеров.

В мотивите на законопроекта вносителите от БСП и ДПС са посочили, че предложените от тях промени в Закона за ДАНС целят да поправят една законодателната практика на ГЕРБ, която за последните години е довела до изключителна концентрация на влияние в ръцете на бившия силов министър и непрекъсната злоупотреба с власт за обслужване на незаконните политически и бизнес интереси. С предложените промени обаче възникват и няколко важни въпроса, отбеляза Младен Червеняков от БСП.

„Променя се характеристиката на агенцията, която до сега беше по-скоро информационна и аналитична служба, отколкото полицейска структура. Поставя се въпросът по какъв начин те ще си взаимодействат и с други звена, особено при очевадната идея за обособяване на дирекцията СДОТО н самостоятелна агенция", обясни червеният депутат.

Червеняков заяви още, че в следващите дни и месеци предстои да се подготви цялостна концепция за реформи на сектора, както и да се изясни същността на Министерството на вътрешните работи- дали то ще бъда звено, изцяло натоварено с полицейски и охранителни функции, а всички останали звена ще бъдат изведени в самостоятелни агенции, каквато идея вече се появи за дирекцията СДОТО. В петък предстои промените в Закона за ДАНС да бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала.