"Капитолия беше кулминация на ескалацията на напрежението в САЩ", каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

"Имаме около 39 % от избирателите, които считат, че на изборите е имало измама. Ще трябва много усилия да бъде преодоляно недоверието, Байдън се изправя пред предизвикателството да обедини страната. Това ще се отрази и на външната политика", смята експертът. 

По думите му, за България с влизането на новата администрация да има по-ясно дефинирани цели и дневен ред. "При Тръмп нямаше достатъчно ясен фокус върху външната политика.

Има 3 основни направления - отношенията с Русия, отношението към Турция и това към Западните Балкани", отличи ги той."Възможно е България да стане ключова държава, ако не се намери баланс в отношенията между САЩ и Турция.

Няма да има коренна промяна в отношението спрямо Русия. Има неодобрение и желание на САЩ да се противопоставят да опитите им да влязат в нови пространства, може и да се засили", прогнозира Йовчев.

Според него, имаме целенасочено формиране на враждебно отношение в Северна Македония към България на базата на манипулативно тълкуване на исторически факти. 

"Ако някой мисли, че дали ще се проведат две седмици по-рано или по-късно изборите, ще има някакъв ефект, се лъже", отбеляза ексминистърът.  Без подкрепа на голяма политическа партия трудно кандидат-президент ще стигне до балотаж, убеден е Цветлин Йовчев. 
nova.bg