Цветанов призна за грешка в планирането на акцията в Мировяне
Цветанов призна за грешка в планирането на акцията в Мировяне / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Грешка е, че са използвани силите на СДРВ за групи от тежката организирана престъпност за тази операция. Това призна тази сутрин вътрешният министър Цветан Цветанов пред bTV по случая в Мировяне. Той допълни, че проблемът е бил в планирането, където е можело да се използват униформени полицейски служители.

„Това го отчитаме като грешка и затова трима души получиха тежки наказания в системата на МВР”, заяви Цветанов. Той беше категоричен, че и без намесата на премиера Бойко Борисов е щяло да се стигне до подобно развитие на нещата.

По думите му няма повсеместен маниер на поведение на служителите на МВР при провеждането на подобни акции. В системата дори ежедневно се акцентирало, че полицейското насилие е тема, която не трябва да се допуска. Наблюдавал се обаче системен подход на задържаните лица, които излизали тезата за упражнен тормоз от страна на униформени служители.

„Не винаги трябва да приемаме за 100% достоверно това, което казват лицата, засегнати от полицейска операция. В Мировяне донякъде им вярвам за полицейските действия, но това, че са бутани, колегите не потвърждават”, обясни министърът. Според него трябва да се слушат и двете страни обективно.

По този повод той бе категоричен, че ще бъде направена щателна проверка и гражданите трябва да бъдат убедени и спокойни, че МВР ще гарантира човешките им права.

Вчера станаха ясни и наказанията за този случай. Директорът на Второ районно полицейско управление в столицата главен инспектор Красимир Кръстев ще бъде освободен от поста, който заема. Кръстев ще бъде върнат на старото си работно място в Четвърто РУП. С мъмрене са наказани директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов и началникът на Икономическа полиция във Второ РУП Борис Митов.

Старши комисар Валери Йорданов е наказан, защото не е упражнил контрол върху операцията, докато началникът на Второ столично полицейско управление и на Икономическата полиция ще бъде наказани заради начина, по който операцията е проведена.

По-рано премиерът заяви, че ще поиска няколко оставки. „Не може да отиваш видно жена и мъж, които не могат да окажат съпротива, да ги арестуват 25 души с маски, да ги свалят по земята. След като могат да отидат двама души и да кажат: добър ден, има сигнал срещу вас”, коментира операцията Бойко Борисов. „Явно в България се разбира само от уволнение, и затова по този начин трябва да се действа”, категоричен беше той.

В неделя - 22 януари, семейство Начкови от Мировяне се оплака, че срещу тях е било упражнено насилие по време на полицейска акция. Домът на Петър и Малина е бил обискиран в събота, а двамата са били арестувани. Полицията открила пет кутии безбандеролни цигари по време на претърсването. Начкови твърдят, че спецполицаите са използвали физическа сила и са превишили правата си.