Цветанов: Докладът на ЕК е обективен
Цветанов: Докладът на ЕК е обективен / БГНЕС

Докладът на Европейската комисия за България е обективен, механизмът за мониторинг е полезен. Такъв е прочитът на председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на констатациите на ЕК за състоянието на правосъдието и вътрешните работи в нашата страна.

Доклада и препоръките на ЕК вижте ТУК

Той подчерта, че властите у нас възприемат всяка критика като градивна препоръка, която да бъде реализирана в предстоящите месеци. В съдебната реформа, по думите му, заедно с министър Захариева трябва да се направи това, което е поето като ангажимент както към Еврокомисията, така и към българското общество.

Цветан Цветанов определи по-скоро като спекулативни твърденията за политическа намеса в съдебната сфера.И подчерта, че разделение на властите е ясно разписано в Конституцията.

Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас

Всяка една от институциите в България трябва да поеме своята отговорност и да не се прехвърля вината, посъветва председателят на ПГ на ГЕРБ, цитиран от БТА.

ГЕРБ и Реформаторите поискаха от ВСС да се саморазпусне

Европейската комисия публикува доклада по механизма за сътрудничество и проверка относно стъпките, предприети от България в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. В доклада се посочва в кои области беше отбелязан напредък по отношение на установените показатели през последните дванадесет месеца и къде са необходими допълнителни стъпки.

ВСС отговори на призивите за оставки, няма да се разпусне

В навечерието на публикуването на доклада ГЕРБ и Реформаторският блок поискаха ВСС да се саморазпусне, като членовете му подадат оставка. Кадровият орган на съдебната власт не се съобрази с призивите и възрази срещу " поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт".