ВСС отговори на призивите за оставки, няма да се разпусне
ВСС отговори на призивите за оставки, няма да се разпусне / БГНЕС
ВСС отговори на призивите за оставки, няма да се разпусне
83820
ВСС отговори на призивите за оставки, няма да се разпусне
ВСС отговори на призивите за оставки, няма да се разпусне
  • ВСС отговори на призивите за оставки, няма да се разпусне
  • ВСС отговори на призивите за оставки, няма да се разпусне

Висшият съдебен съвет отхвърли призива на управляващите за оставка и ги определи като „поредната демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт". Мнозинство от членовете на кадровия орган застана зад обща декларация, която се противопоставя на позицията на ГЕРБ и Реформаторския блок. Според кадровиците настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и атаки още от сформирането си, но въпреки това е постигнал напредък в работата на съдебната власт.

Заседанието на ВСС започна с работна среща, продължила повече от час, в която членовете на съвета избистриха позицията си по отношение на вчерашния призив на ГЕРБ и РБ да се саморазпуснат. Почти единодушното решение представи новият представляващ Съвета Димитър Узунов:

ГЕРБ и Реформаторите поискаха от ВСС да се саморазпусне

"Настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането му през 2012 година, въпреки които е постигнат напредък в подобряване дейността на съдебната власт. Предсрочното прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящите промени в Закона за съдебната власт не само няма да доведе до подобряване работата на органите на съдебната власт, но и крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия", каза той.

Узунов не пожела да коментира нищо повече извън твърдия отказ на съвета да се саморазпусне.

ВСС отговори на призивите за оставки няма да се разпусне
netinfo

Различно мнение изрази единствено членът на съвета Калин Калпакчиев, който също не се съгласи с призива за оставка, наричайки действията на управляващите „лицемерни", но не застана и зад позицията на колегите си от кадровия орган.

"Гласувах против декларация по две причини. Смятам, че така се подменя предметът на разговора. Сега трябва да говорим за конкретните недостатъци, които са констатирани в доклада на ЕК и където ясно се констатира, че доверието във ВСС е изчерпано. Оттам нататък трябва да се търсят бързи решения за това какъв е полезният изход от ситуацията - как да продължат ключови разследвания, които неоснователно са прекратени и според Европейската комисия, и според мен, и според много мои колеги. Те са "Яневагейт" и случаите, касаещи начина, по който се управлява СГС и създадените корупционни практики и много други споменати случаи, които трябва да получат задоволително развитие и в крайна сметка решение", каза Калпакчиев.

Радан Кънев поиска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров

На 28 януари членовете на ВСС ще представят и официалната си позиция във връзка с критиките към страната ни в доклада на Европейската комисия.