Цветан Цветанов е политикът на годината, здравната криза е събитието
Цветан Цветанов е политикът на годината, здравната криза е събитието / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов беше избран за Политик на годината в традиционната класация на Дарик, а Събитието на годината е кризата в здравеопазването и смяната на здравните министри. За тях гласуваха слушателите на Дарик радио и читателите на DarikNews.bg, като Цветанов събра 39,8% от гласовете, а кризата в здравеопазването беше подкрепена от близо 40% от гласувалите.

Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев връчи почетни грамоти на вътрешния министър Цветан Цветанов и на здравния министър д-р Стефан Константинов. „За първи път в историята на класацията победителят, избран за политик на годината, се е преборил с личности, излъчени от една партия”, заяви Радев.

За втора поредна година слушателите и читателите на Дарик определят вътрешния министър Цветан Цветанов като Политик на годината. Той се пребори с още четирима политици, излъчени от ГЕРБ - българският еврокомисар Кристалина Георгиева (37,9%), строителният министър Росен Плевнелиев (12,2,%), земеделският министър Мирослав Найденов (6,2%) и министърът на финансите Симеон Дянков (3,9%).

„Премиерът вече три пъти е вземал наградата и няма как да участва вече. Благодаря за подкрепата на цялото правителство и най-вече на цялото общество, за това, което сме свършили”, обърна се министър Цветанов към премиера Бойко Борисов и към гражданите при получаването на почетната грамота.

Премиерът отговори на закачката с думите: „Важното е, че ти идва ред. Ако беше дипломат, няма да ти дойде ред никога”.

Грамотата за Събитие на годината получи третият поред здравен министър в правителството на ГЕРБ д-р Стефан Константинов.

„За догодина точно на вас ви пожелавам да сте тук и да бъде събитие на годината успешната здравна реформа”, заяви Радосвет Радев при връчването на грамотата. Здравният министър отговори, че ще се постарае.

Петте събития на 2010 година, които медиите определиха за най-знакови, се допълваха още от: Изборът на еврокомисар от България; Кризата в здравеопазването и смяната на здравните министри; МВР срещу Октопода и другите полицейски операции; Строителството на автомагистралите; Създаването на АБВ.

В петък приключи гласуването по телефона и на сайта DarikNews.bg.