ЦИКЕП ще представи актуална информация за евровота
ЦИКЕП ще представи актуална информация за евровота / снимка: DarikNews

Следобед ЦИКЕП ще представи актуална информация за резултатите от евровота. До края на вчерашния ден в комисията очакваха да пристигнат секционните протоколи от всичките 31 Районни избирателни комисии. Данните от тях се въвеждат повторно и след като това приключи, комисията ще е готова да обяви окончателните официални резултати от гласуването и разпределението на 17-те места за български представители в ЕП.

Очаква се днес представители на „Синята коалиция" да внесат в ЦИКЕП официално искане за ръчно преброяване на гласовете на евровота. Вчера десните обявиха, че имат съмнения за манипулация на изборните резултати. Те се породиха след като стана ясно, че разликата между десните и жълтите е едва една стотна процента в полза на НДСВ, но от нея зависи дали двете формации ще имат един или два представители в ЕП.

На базата на 99.99% обработени протоколи ГЕРБ печели изборите за депутати в Европейския парламент с 24.36%. НДСВ успя да изпревари "Синята коалиция" само с една стотна от процента, получавайки 7.96% срещу 7.95% за сините. ДПС получават 14.14% от гласовете, "Атака" - 11.95%, а "Коалиция за България" - 18.5%.