Общо 15 неправителствени организации /НПО/ с 1712 наблюдатели са регистрирани до момента за предсрочните парламентарни избори на 26 март тази година. Пет са международните организации с 50 наблюдатели. Към момента застъпници извън страната не са регистрирани. Общо 1592 анкетьори от 6 агенции ще се грижат за екзитпола, съобщи на пресконференция днес говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК е взела решение за издаване на 11 административни акта за установени нарушения в рамките на предизборната кампания. Постъпват и други. Качени са условията за акредитиране на медиите, обобщи Александър Андреев. В МВнР е извършено и обучението на СИК, които ще работят извън страната, взети са методическите решения за гласуването в чужбина, за сгъването на бюлетините и други.

Откриват линия за сигнали за изборни нарушения

Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия Нейкова
БГНЕС

Камелия Нейкова обяви, че от днес е започнало предаването на бюлетините. Те вече пътуват към 8 областни администрации - Бургас, Сливен, Ямбол, Добрич, Шумен, два района в Пловдив и Стара Загора. МВнР изпраща и бюлетините, които са отпечатани, извън страната. Вече 80 СИК в съответните дипломатически консулски представителства са ги получили.

Най-много заявления за гласуване в чужбина са подадени в Турция

Процесът по предаване е протекъл нормално и бюлетините ще бъдат съхранени в специални помещения под охрана на МВР.

Разпространени са 18 предизборни плакати и 300 хиляди брошури в цялата страна - на гари, в пощите и други обществени места.

Александър Андреев каза, че традиционната страница на ЦИК ще бъде променена в частта за отчитане на резултатите, както и на избирателната активност.

Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия Нейкова
БГНЕС

Новата визия предвижда различни по вид кръгови диаграми на сайта, както и възможност за проследяването им от мобилно устройство. Към 20.00 часа в изборния ден, последната активност, ще бъде дадена след края на изборния ден и след обработка на данните от протоколите, обясни Александър Станев, компютърен специалист в ЦИК. Данните ще се обновяват на всеки 2 минути, обеща той. По думите му целта е процесът по компютърна обработка да бъде доста по-адекватно отразяван.

Конституционният съд отмени санкцията за задължителното гласуване

ЦИК показа бюлетината за изборите на 26 март
БГНЕС

От ЦИК показаха и бюлетините за гласуване, като обясниха начинът на сгъването й. Бюлетината за чужбина е малко по-тясна от тези за страната, поради липса на преференции в нея.

ЦИК показа бюлетината за изборите на 26 март
БГНЕС


Дължината се определя съответно от включените кандидати от партийните листи плюс независимите. Най-дългият лист с преференции ще бъде в 24 МИР в София. Тиражът на отпечатаните бюлетини е напълно достатъчен, подчерта Камелия Нейкова.

ЦИК показа бюлетината за изборите на 26 март
БГНЕС

Няма да има машинно гласуване на тези избори

Избирателите да внимават бюлетините да бъдат откъснати от кочаните пред тях в секциите, в които се гласува, припомни Камелия Нейкова.

ЦИК показа бюлетината за изборите на 26 март
БГНЕС

Така изглежда бюлетината за парламентарните избори за секциите зад граница
БТА