ЦИК и ОИК умуват за балотажа в Копривлен
ЦИК и ОИК умуват за балотажа в Копривлен / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

3 дни преди насрочения кметски балотаж в хаджидимовското село Копривлен не е ясно дали той ще се проведе. Изненадващо преди часове кандидатът на БСП Димитър Баханов се отказа от надпреварата.

Към този момент официално Димитър Баханов не е посочил мотиви за оттеглянето му от вота на 18 март. Председателят на ОИК-Хаджидимово Димитър Ряхов коментира за Дарик, че казусът с Баханов е прецедент.

Съгласно член 246 от Изборния кодекс, Димитър Баханов би могъл да се оттегли 24 часа след решението на ОИК за обявяване на резултатите от първия тур, който се проведе на 11 март. Той не е сторил това в законовия срок, което означава, че в неделя трябва да се изправи срещу кандидата на КП "Заедно за възраждане на Копривлен" Иван Динчев. Председателят Ряхов заяви, че казусът трябва да бъде решен от Централната избирателна комисия.

Членът на ЦИК Сабрие Сапунджиева е категорична, че балотажът трябва да се проведе. Отмяна би била възможна в този случай, единствено при настъпила смърт на някой от участниците във вота, каза Сапунджиева.

На първи тур червеният Димитър Баханов получи доверието на 316 избиратели. За Иван Динчев бюлетини пуснаха 457 души. Третият кандидат за кметския пост -Костадин Симеонов от ГЕРБ, спечели 199 бюлетини.

Други новини от Благоевград