Чрез уникален номер ще проверяваме онлайн състоянието на всеки асансьор
Чрез уникален номер ще проверяваме онлайн състоянието на всеки асансьор / снимка: БГНЕС, архив
Чрез уникален номер ще проверяваме онлайн състоянието на всеки асансьор
78500
Чрез уникален номер ще проверяваме онлайн състоянието на всеки асансьор
  • Чрез уникален номер ще проверяваме онлайн състоянието на всеки асансьор

От края на октомври ще проверяваме здрави ли са асансьорите онлайн. Електронен регистър ще включва информация както за съоръженията в страната, така и за дейностите, извършени по тяхната поддръжка. Достъп до електронния регистър ще имат всички граждани. Предвижда се хората да могат да подават сигнали, ако попаднат на нередности или установят, че техния асансьор липсва в системата.

Чрез законодателни промени от Министерството на икономиката ще се борят с проблемите с поддръжка на асансьорите в страната. Предвижда се всички съоръжения да бъдат паспортизирани и вкарани в електронен регистър каза министър Божидар Лукарски.

„Предвиждаме до края на октомври 2015 г. да има яснота всеки един асансьор дали е проверен и кога, какво е неговото техническо състояние и къде се намира. Това естествено ще касае безопасността на асансьорите, като целта ни е да няма т.нар. скрити асансьори. Всеки гражданин ще може в реално време да проверява асансьора в кооперацията си дали и кога е сертифициран, всички технически данни, свързани с тази паспортизация”, обясни министърът.

Всяко съоръжение ще има персонален номер, който ще бъде изписан на стикерите в асансьорните кабини. Лукарски уточни, че ако след края на октомври някой асансьор няма такъв стикер, това означава, че той не е безопасен. Проблеми обаче имат не само старите съоръжения каза председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

„Оказва се, че имаме сериозен проблем и с новите съоръжения. Затова правим извадкова проверка на всички асансьори, които са пуснати последните две години на пазара. При проверките откриваме съоръжения с фалшиви документи и несъответствие на техническите им параметри”, коментира Цанков.

Инспекторите са установили и че 75% от дейността на фирмите за поддръжка остава в сивия сектор. Сметката показва, че при пълно отчитане в хазната ще влязат 16 млн. лева от данъци и осигуровки.