Четирима бивши шефове на БТА – в архивите на ДС
Четирима бивши шефове на БТА – в архивите на ДС / Sofia Photo Agency
Четирима бивши генерални директори на Българската телеграфна агенция са били сътрудници или щатни служители на бившата Държавна сигурност, обявиха от Комисията по досиетата. Комисията публикува резултатите от проверката за съпричастност към работата на ДС сред журналисти от държавната агенция и бивши и настоящи членове на Съвета за електронни медии.

Бившият член на Съвета за електронни медии Веселин Стойков, оглавявал и някогашната Държавна комисия по далекосъобщенията, е сътрудничил под псевдоним Сталев на Първо главно и на научно-техническото разузнаване. Снет е от отчет още през далечната 1987 г., когато същото се е случило и със сегашния член на СЕМ академик Людмил Стайков.

Режисьорът на „Хан Аспарух" и „Време разделно" е бил на отчет в Шесто управление и Второ главно. Бившият генерален директор на БТА Милен Вълков намира място и в двата списъка – този на БТА и на СЕМ. Той обаче е бил щатен разузнавач, достигнал шеста степен в йерархията на службата. Като агент Василев в картотеките на бившите служби се е подвизавал и бившият шеф на спорта в държавната агенция Андрей Кожухаров.

Шеста степен щатен разузнавач в ДС е бил и бившият заместник-шеф на БТА Атанас Матев. В края на 90-те Матев беше главен редактор на неизлизащия вече вестник „Континент". Освен Милен Вълков, в списъка на комисията намират място още трима бивши генерални директори на БТА – Боян Трайков е бил агент-сътрудник под псевдонимите Ивайло и Тибо, но е снет от отчет през далечната 1973-а. Същото се е случило през същата 1973 с Георги Груев, който е сътрудничил на ДС под псевдонима Патев. Журналистът-арабист Иво Инджев и бил в картотеките на Първо главно като секретен сътрудник също под псевдоним Ивайло и е снет от отчет през паметната 1989-а.