Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавируса  у нас и нарастването на броя на заразените, прогнозира математикът от БАН и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на предаването „Неделята на NOVA”. Той предупреди, че ако продължаваме да не спазваме правилата, можем да достигнем до четирицифрен брой починали.

„Най-благоприятният сценарий е изведнъж всички да започнат да спазват мерките, така като се спазваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13 500. Той е малко вероятен. Има друг сценарий, който е относително оптимистичен. Той е казва така – 80-те процента от хората, които спазват мерките, да продължават да ги спазват и част от останалите 20% започват да спазват  тези мерки. Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември – не по-малко от 20 000. Следващият сценарий е по-песимистичен. При него тези 80% продължават да си спазват мерките, а останалите не ги спазват. В този случай в края на август ще имаме поне 16 000 случая, а в края на септември –  поне 25 000. Четвъртият сценарий, който може да се случи е здравната система започне да отказва”, обясни проф. Николай Витанов и предположи, че при него броят на заразените ще достигне шестцифрено число в късната есен.

Той предупреди, че ако продължаваме да не спазваме правилата, можем да достигнем до четирицифрен брой починали. "Пазете се и не се прецаквайте! Не слушайте тези, които ви казват да се хвърлите и заразите. Най-много каквото ще се случи, е опашки пред кабинетите на тези, които ви казват това, а това са повече средства за тях", посочи той.

 
nova.bg