Ляв съюз за чиста и свята република
Ляв съюз за чиста и свята република / БТА
Четири политически партии са в новата предизборна коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република", която ще участва в парламентарните избори на 11 юли, съобщиха в Националния пресклуб на БТА от инициативата "Лявата алтернатива на България". Това са социалистическата партия "Български път" с председател проф. Ангел Димов, политическата партия "Българска прогресивна линия" с председател Красимир Янков, политическата партия "Възраждане на отечеството" с лидер Николай Малинов и политическата партия "Партия на българските комунисти" с лидер Иван Пенчев.

Председател на коалицията е Иван Атанасов, а организационен секретар е Жан Виденов. Атанасов каза, че Жан Виденов е "архитектът на коалицията" и той ги е убедил, че трябва да са с русофилите.

БСП подписа споразумение с АБВ и „Нормална държава“ за общо явяване на избори

Създаваме тази коалиция, защото "левицата е разгромена и не е представена в последното Народно събрание, съответстващо на броя на левите хора в България", обясни Иван Атанасов. По думите му, новата коалиция цели да представлява лява алтернатива, която да е различна от Българската социалистическа партия и от коалицията, която тя създава. Атанасов заяви също, че позицията на новата коалиция е, че "служебното правителство, след като има решение на Народното събрание, няма право да променя позицията на България спрямо Република Северна Македония".

"Като лява алтернатива, ще създаваме партия след изборите, а в момента участваме като личности, които ни обединява грижата за България", коментира Иван Атанасов. Той каза, че не са водили разговори с БСП и нямат намерения да водят.

Красимир Янков каза, че да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно за да си в левия спектър на политиката. Той коментира, че лявото политическо пространство е свободно, не приемат то да е "набутано" в ъгъла и да не е представено в Народното събрание. Обществото има нужда от нова, прогресивна, лява политика, като реакция на новата икономическа среда, в която ни постави 21-и век, заяви Янков.

По повод на сегашната обществена и политическа обстановка, Жан Виденов каза, че "тя е изнервена, тя е пълна с клюки, тя е пълна само с подслушвания, които нямат никакво съдебно значение". По никакъв начин няма да допуснем това да е нашият стил, заяви Виденов.
БТА