Чехите сгафиха, скандалната изложба в Брюксел се оказа фалшива
Чехите сгафиха, скандалната изложба в Брюксел се оказа фалшива / netinfo

Добилата скандална популярност изложба „Ентропа", която предстои да бъде открита в Брюксел, се оказа измислица само на един автор, а не както първоначално беше съобщено на 27 – колкото са страните-членки на Европейския съюз. Това се казва в официално разпространена декларация на чешкия вицепремиер Александър Вондра. Именно Чехия, която в момента председателства Съюза, е организатор на експозицията. На нея България е представена като тоалетна, като според разпространената информация макетът е направен от Елена Желебова.

Още в ранните часове на деня Дарик установи, че никой в България не е чувал името Елена Желебова. От Съюза на българските художници не откриха нищо за нея в архивите си, а от галериите, в които се твърдеше, че е излагала свои произведения, признаха, че не познават подобна авторка. Така Дарик стигна до извода, че младата художничка е измислена. Оказа се, че в интернет не може да се намери информация и за повечето от другите участници в изложбата.

В края на деня кураторът й Давид Черни призна, че всичко е негова измислица – и макетите на 27-те държави, и имената на хората, които са ги направили. Чешките държавници тепърва ще обмислят какви да бъдат действията им оттук нататък. Случаят е безпрецедентен и много скандален за чешкото председателство. Повече информация по случая ще има на 15 януари, за когато е предвидена пресконференция в Брюксел.

Всичко за мистификацията четете тук.