Чехия проверява „тоалетната изложба” в Брюксел
Чехия проверява „тоалетната изложба” в Брюксел / netinfo

Българската художничка Елена Желебова, която предизвика скандал, заради това, че изобрази България като тоалетна на изложба в Брюксел, се оказа абсолютно неоткриваема. Екип на Дарик установи, че в повечето галерии, за които се твърди, че авторката е имала изложби, дори не са чували за нея. Името й е непознато и за едни от най-добрите ни авангардисти, каквато се предполага, че е и Желебова. От Съюза на българските художници казаха за Дарик, че такова име не съществува в техните архиви.

Предположенията са, че става дума за млада авторка, която живее извън България и е непозната у нас. Съществува и вариант името да е псевдоним, или да е на несъществуващ човек. Проверка на Дарик показа, че и за някои от другите автори, участващи в изложбата, не може да се открие никаква информация в Интернет– например авторите от Естония, Гърция, Латвия, Словения.

Дарик попадна и на друг любопитен факт. Част от списъка с изложби, в които се твърди, че е участвала Желебова, се оказа, че съвпада едно към едно със списък на художничка от Пловдив. Единствената промяна е в годините, в които са се провеждали тези експозиции, като към тези на Желебова навсякъде са прибавяни по 10 години отгоре. Пловдивската авторка научи от Дарик за този факт и остана изненадана.

България вече изрази официалния си протест срещу нашия макет, представящ страната като тоалетна и настоя той да бъде махнат незабавно. Чешкият посланик Мартин Клепетко беше извикан на среща в Министерство на външните работи. Според Клепетко авторите в изложбата най-вероятно са с фиктивни имена, затова и в момента тече проучване по този въпрос.

Междувременно стана ясно, че Чешкото председателство на Европейската комисия е настояло кураторът на изложбата Давид Черни да покани на откриването на експозицията всички автори, участващи в нея. Единствено така ще се разсеят съмненията около самоличността им и предположенията, че някои от тях не съществуват.

Скандалното произведение на Желебова е част от изложба, наречена „Ентропа". Тя е по инициатива на Чехия, която в момента председателства Европейския съюз. 27 автори от 27-те страни-членки на Съюза са представили чрез макети своите държави. Според организаторите творбите трябва да изобразяват стереотипите на тези 27 държави. Така например Испания е цялата в бетон, Холандия е залята от вода, над която се подават пет минарета, Италия е превърната в огромен футболен терен, където всеки играч държи топка пред слабините си.

Произведението на Елена Желебова, която показва България като тоалетна, предизвика противоречиви реакции у нас. Постоянното представителство на България към европейските институции протестира официално срещу вече окачения макет в сградата на Европейския съвет в Брюксел и настоява той да бъде махнат. Министерство на културата пък обяви, че няма нищо общо с изложбата и участието в нея на българката не е по тяхно предложение.