/ Dariknews.bg
Частично бедствено положение обявиха за област Пловдив
98401
Частично бедствено положение обявиха за област Пловдив
  • Частично бедствено положение обявиха за област Пловдив
Частично бедствено положение обявиха за област Пловдив. Причината е преливането на река Чая и активизирането на свлачища след снощните проливни дъждове в региона на общините Садово, Куклен и Родопи. Залети са пътища и земеделски земи. Селски стопани заплашват да блокират международния път Е-80 заради „нехайното отношение на държавата“ към засегнатите от бедствията райони. Паднали камъни на две места пък блокираха за часове пътя Асеновград - Смолян.
 
Частично бедствено е положението в село Добралък. То е откъснато от света заради пропадане на пътя до населеното място, вследствие на проливните дъждове. Кметът на община Куклен Мария Белчева обясни, че на пътя от Яворово до Добралък има три пропадания.

Река Чая скъса дига в землището на село Катуница, стотици декари земя са заляти
 
Заради силната буря от снощи половината селото беше без ток до днес следобед, наводнени са мазета и дворове. Няма обаче бедстващи хора, допълни Белчева. В Добралък живеят около 90 души, но през летния сезон има и доста почиващи във вилите си хора.
 
Кметът на Катуница Красимир Юруков също обяви частично бедствено положение. От тази сутрин е затворен за движение пътният участък между селата Катуница и Ягодово. Полицейски служители насочват автомобилите по обходни маршрути. Нивото на река Чая се покачи след поройните дъждове и водата е скъсала дигата на същото място, където имаше пробив преди около месец. Залети са над 400 декара земеделска земя. Разрушени са към 60 метра от дигата, уточни Красимир Юруков.

Частично бедствено положение обявиха в Добралък, порои затвориха пътища в Пловдивско
 
От "Напоителни системи" са започнали укрепване на компрометирания участък, но коритото на реката на това място не е почистено от храсти и хората са притеснени при всеки дъжд.
 
Кметът на съседното село Ягодово Димитър Дишев вече е инициирал превантивни мерки.
 
Междувременно жители на Катуница, Чешнегирово и Садово се готвят да обявят тази вечер гражданско неподчинение заради бездействието на държавните институции след бедствията. Недоволните се очаква да блокират Цариградско шосе. Река Чая е заляла и пътя от село Катуница към международния път Е-80. Земеделските земи на повечето от тях са наводнени за втори път в рамките на 40 дни.
 
Заради пороите през нощта се активизираха свлачища на две места по пътя Асеновград - Смолян и десетки коли останаха блокирани за часове. Над 3 км. беше колоната от чакащи автомобили.
 
Разчистването на падналата скална маса на пътното платно няколко километра след Бачково в посока Смолян вече е приключило. Движението на МПС-та обаче остава само в едната лента, тъй като има вероятност от ново срутване. До монтиране на светофарна уредба пропускателният режим се осигурява от полицейски служители.
 
Продължава работата по разчистване на свлачището в участъка от Лъки до Кръстова гора. Към момента движението се осъществява до село Борово.