/ netinfo
В землището на село Катуница, община Садово, река Чая скъса отново дигата и заля над 400 декара земеделска земя. Това каза за Българската телеграфна агенция кметът на селото Красимир Юруков.
 
Той уточни, че са разрушени около 60 метра от нея на около 300 метра след мястото, където бе скъсана в края на юни. От "Напоителни системи", чиято отговорност е съоръжението, веднага са започнали укрепване на мястото, но коритото е непочистено от наноси и храсти и опасността при всеки дъжд си остава, добави кметът на селото.
 
Коритото на реката е под юрисдикцията на Басейнова дирекция, чиито специалисти, по думите на Юруков, и днес са направили поредния протокол за случилото се. Наводнените ниви са същите, залети при предишното наводнение, допълни кметът. Собствениците на по-голямата част от тях се успели да ги презасадят с нови култури, които отново обаче са унищожени, каза той.
 
Красимир Юруков добави, че през цялата нощ е поддържал връзка за ситуацията в Родопите с колегите си от Смолян, Чепеларе и Лъки, тъй като река Чая се пълни от планинските реки Чепеларска и Манастирска. Според него високата вълна, разрушила дигата, е дошла в Катуница между 6 и 7.30 часа сутринта.
БТА