Съдебната система обичайно се превръща в основна тема особено покрай избори.

В последните седмици няколко събития вкараха прокуратурата в центъра на вниманието. Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши изиска допълнителна информация за 7 от 10-те български представители в европрокуратурата, предава NOVA.

Машева за писмото на Кьовеши: Не виждам нищо притеснително (ВИДЕО)

„Случаят не се касае за върнати предложения. Това е етап от една незавършена процедура. От нас беше изискана допълнителна информация и тя беше предоставена. Освен такава информация съществува възможност и тези номинации да бъдат извикани за лично интервю.

Тя може да не бъде осъществена за никоя държава, но съществува”, каза говорителят на прокурорската колегия във ВСС - Калина Чапкънова. „Изцяло сме се съобразили с рамката, която ни беше зададена от Европейската прокуратура.

Гешев за писмото на Кьовеши: Не виждам проблем в това

Изключително ясно и точно сме подали информацията, която беше поискана от нас. Ние поискахме и информация да не би да има процедурни правила, които да не са ни известни. Към момента все още нямаме отговор”, коментира още тя.

По думите й, около 10 държави са приключили процедурите на национално ниво. Предстои акт на Европейската прокуратура, с който евентуално тези лица биха били одобрени.

„Не ми е известно да има друга държава, на която са поскали допълнителна информация. Надявам се всичко да се случи възможно в най-кратък срок и Европейската прокуратура да започне работа през март тази година”, обясни Калина Чапкънова.
nova.bg