Лятото свърши и топлото време постепенно си отива. Есента е преходен сезон и сутрините стават студени, дори понякога ледени, а през деня градусите се качват. Всичко това в комбинация е абсолютно предразполагащо и отваря вратите към развитието и разпространението на всякакъв вид вируси. През зимата вече към поводите за разболяване се включват различните щамове на грипа и разбира се, добрият стар COVID-19.
Обаче есенно-зимният период е такъв - не можем да избягаме от бактериите и вирусите през него, но можем да засилим имунитета си до нормални нива, разбира се, и да направим организма устойчив и по-способен да премине по-бързо и лесно през всичко това.
За целта е добре да знаем с какви витамини и минерали е добре да сме заредени, за да може цялостната система да функционира правилно. Тук отваряме една скоба, че има изследвания, които установяват дефицитите, но когато има балансирано приемане и в нормални количества, поемани под формата на храна или хранителни добавки, не само, че не е във вреда, но е и полезно. Все пак консултирайте винаги за вас специално с вашия лекуващ лекар.
♦ Закъде сме без Витамин С
Когато говорим за укрепване на имунитета, веднага се сещаме за него. Аскорбиновата киселина помага в съкращаването на продължителността на грип и настинка. Този витамин е мощен антиоксидант, който ни предпазва от вредните свободни радикали, намалявайки и риска от сърдечни заболявания.
Храните, които са най-богати на съдържание на витамин С, са: цитрусовите плодове (на които сега им започна и сезонът); ягоди; чушки (на които също им е сезонът); броколи; домати; брюкселско зеле; зеленолистни зеленчуци; киви; карфиол; люти чушни; ананас; манго; папая и касис.
♦ „Слънчевият витамин“ D
Здравето ни е пряко зависимо от него, защото играе важна роля в едни от най-съществените функции на организма. Отговорен е за растежа и укрепването на скелетната структура, но участва активно и в укрепването на имунната система.
Притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни свойства, които предпазват от сериозни заболявания.
Ако можете да си го набавите с повече часове навън в слънчевата есен, би било чудесно. Това е и най-естественият начин. Той е мастноразтворим витамин и може да се набави и от диета, богата на мазна риба и яйца, но по-голямата част се синтезира от организма чрез излагане на слънчева светлина. Дефицитът на витамин D е често срещан при хората, особено през зимните месеци.
♦ Добрият стар Цинк
Той спада към групата на основните микроелементи. Малки количества цинк са необходими за човешкото здраве за правилното израстване и поддържане на тялото. Той се среща в няколко системи и биологични реакции, играе жизненоважна роля в протеиновия синтез и помага да се регулирането клетъчната генерация в имунната система на човешкото тяло. Повече от 300 различни ензима в тялото се нуждаят от цинк, за да функционират нормално. Помага да се предпазят клетките от оксидативен стрес, играе важна роля за нормалното функциониране на имунната система и подпомага излекуването на рани, като се грижи за здравето на кожата.
Храните, които са богати на цинк, са морските дарове – стриди, раци, омари; червеното месо; бобови растения; ядки и семена; пълнозърнести храни; млечни продукти; яйца, гъби; тофу; чесън и кафяв ориз.
♦ Витамини от групата В
Всички те помагат на различни ензими да изпълняват своите задачи, изключително важни са за здрав имунитет, бърз метаболизъм и нормална функция на сърцето. Спомагат за поддържането на здрава нервна система и нормални умствени функции. В резултат на това те могат да облекчат тревожността и депресията. Всички витамини от група В оказват пряко влияние върху енергийните нива, мозъчната функция и клетъчния метаболизъм, важни са и за поддържането на здрава коса, кожа и нокти.
Храни, богати на витамините от групата В, са: яйца, мляко, месо, субпродукти, риба, спанак, ядки, обогатени зърнени храни, фасул и бобови растения, плодове и зеленчуци.
♦ Желязо
С настъпването на есента и зимата нивата на енергия намаляват. Можем да ги поддържаме високи, като взимаме допълнително желязо, разбира се, без да се прекалява и отново повтаряме - ако е като добавка, след консултация с лекар или изследване.
Желязото е необходимо за образуването на червени кръвни клетки, които транспортират кислорода в тялото. Това означава, че желязото е важно за енергичността и борбата със есенно-зимните премеждия.
Храни, които са богати на желязо, са: спанак, риба и миди, разбира се, червено месо,черен шоколад и ядки.
♦ Калций
Калцият е типична добавка за осигуряване на здравето на костите през зимата. И не само – той е от съществено значение и за регулиране на кръвното налягане, нормалното функциониране на мускулите, нервната система, очите и процесите на кръвосъсирване.
Храните, които са богати на калций, са: млечните продукти, зеленолистните зеленчуци, бобовите храни и соеви продукти, семена, билки и подправки, ядки, водорасли и най-вече в плодовете.
♦ Витамин А и витамин Е
Витамин А играе и съществена роля в поддържането на естествените защитни функции на тялото, които включват лигавицата на очите, белите дробове, червата, които пък от своя страна улавят бактерии и други инфекциозни агенти. Участва и във функцията и производството на белите кръвни клетки, които помагат за улавяне и изчистване на бактерии и други патогени от кръвта. Има важна роля и при зрението.
Храните, които са богати на витамин А, са: яйца, млечни продукти, риба, черен дроб, моркови, сладки картофи, папая, манго, праскови и кайсии, чушки, броколи, зеле, тиква, пъпеш и аспержи.
Витамин Е е жизненоважен компонент по отношение на здравето на косата, кожата и ноктите. Той е признат за един от най-мощните антиоксиданти, поради което оказва положително влияние върху целия организъм. Балансира холестерола и хормоните;
Храните, богати на витамин Е, са: слънчоглед, зехтин, спанак, кокосово масло, авокадоброколи, боровинки, бадеми, кедрови ядки, киви, зелен боб, моркови, къпини, папая.
♦ Омега-3 мастни киселини
Те са основни елементи през есенно-зимния период. Помагат за намаляване на възпалението, заздравяват ставите, подсилват имунитета и регулират мозъчната функция. Регулират нивата на кръвна захар, на стрес и тревожност. Подсилват здравето на сърдечно-съдовата система. Обикновено омега-3 мастните и си ги набавяме от външни източници.
Храни, в които има от тях, са: зеленолистни зеленчуци, риба и морски дарове, ядки, горските плодове, тиква и манго.
Както и да изберете да си набавите тези полезни витамини и минерали, правете го с мярка и след консултация с личния ви лекар, за да няма прекомерна употреба и дори злоупотреба.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Обаче есенно-зимният период е такъв - не можем да избягаме от бактериите и вирусите през него, но можем да засилим имунитета си до нормални нива, разбира се, и да направим организма устойчив и по-способен да премине по-бързо и лесно през всичко това.
За целта е добре да знаем с какви витамини и минерали е добре да сме заредени, за да може цялостната система да функционира правилно. Тук отваряме една скоба, че има изследвания, които установяват дефицитите, но когато има балансирано приемане и в нормални количества, поемани под формата на храна или хранителни добавки, не само, че не е във вреда, но е и полезно. Все пак консултирайте винаги за вас специално с вашия лекуващ лекар.
iStock/Getty Images
Когато говорим за укрепване на имунитета, веднага се сещаме за него. Аскорбиновата киселина помага в съкращаването на продължителността на грип и настинка. Този витамин е мощен антиоксидант, който ни предпазва от вредните свободни радикали, намалявайки и риска от сърдечни заболявания.
Храните, които са най-богати на съдържание на витамин С, са: цитрусовите плодове (на които сега им започна и сезонът); ягоди; чушки (на които също им е сезонът); броколи; домати; брюкселско зеле; зеленолистни зеленчуци; киви; карфиол; люти чушни; ананас; манго; папая и касис.
iStock/Getty Images
Здравето ни е пряко зависимо от него, защото играе важна роля в едни от най-съществените функции на организма. Отговорен е за растежа и укрепването на скелетната структура, но участва активно и в укрепването на имунната система.
Притежава противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни свойства, които предпазват от сериозни заболявания.
Ако можете да си го набавите с повече часове навън в слънчевата есен, би било чудесно. Това е и най-естественият начин. Той е мастноразтворим витамин и може да се набави и от диета, богата на мазна риба и яйца, но по-голямата част се синтезира от организма чрез излагане на слънчева светлина. Дефицитът на витамин D е често срещан при хората, особено през зимните месеци.
♦ Добрият стар Цинк
Той спада към групата на основните микроелементи. Малки количества цинк са необходими за човешкото здраве за правилното израстване и поддържане на тялото. Той се среща в няколко системи и биологични реакции, играе жизненоважна роля в протеиновия синтез и помага да се регулирането клетъчната генерация в имунната система на човешкото тяло. Повече от 300 различни ензима в тялото се нуждаят от цинк, за да функционират нормално. Помага да се предпазят клетките от оксидативен стрес, играе важна роля за нормалното функциониране на имунната система и подпомага излекуването на рани, като се грижи за здравето на кожата.
Храните, които са богати на цинк, са морските дарове – стриди, раци, омари; червеното месо; бобови растения; ядки и семена; пълнозърнести храни; млечни продукти; яйца, гъби; тофу; чесън и кафяв ориз.
iStock/Getty Images
Всички те помагат на различни ензими да изпълняват своите задачи, изключително важни са за здрав имунитет, бърз метаболизъм и нормална функция на сърцето. Спомагат за поддържането на здрава нервна система и нормални умствени функции. В резултат на това те могат да облекчат тревожността и депресията. Всички витамини от група В оказват пряко влияние върху енергийните нива, мозъчната функция и клетъчния метаболизъм, важни са и за поддържането на здрава коса, кожа и нокти.
Храни, богати на витамините от групата В, са: яйца, мляко, месо, субпродукти, риба, спанак, ядки, обогатени зърнени храни, фасул и бобови растения, плодове и зеленчуци.
iStock/Getty Images
С настъпването на есента и зимата нивата на енергия намаляват. Можем да ги поддържаме високи, като взимаме допълнително желязо, разбира се, без да се прекалява и отново повтаряме - ако е като добавка, след консултация с лекар или изследване.
Желязото е необходимо за образуването на червени кръвни клетки, които транспортират кислорода в тялото. Това означава, че желязото е важно за енергичността и борбата със есенно-зимните премеждия.
Храни, които са богати на желязо, са: спанак, риба и миди, разбира се, червено месо,черен шоколад и ядки.
iStock
Калцият е типична добавка за осигуряване на здравето на костите през зимата. И не само – той е от съществено значение и за регулиране на кръвното налягане, нормалното функциониране на мускулите, нервната система, очите и процесите на кръвосъсирване.
Храните, които са богати на калций, са: млечните продукти, зеленолистните зеленчуци, бобовите храни и соеви продукти, семена, билки и подправки, ядки, водорасли и най-вече в плодовете.
iStock/Getty Images
Витамин А играе и съществена роля в поддържането на естествените защитни функции на тялото, които включват лигавицата на очите, белите дробове, червата, които пък от своя страна улавят бактерии и други инфекциозни агенти. Участва и във функцията и производството на белите кръвни клетки, които помагат за улавяне и изчистване на бактерии и други патогени от кръвта. Има важна роля и при зрението.
Храните, които са богати на витамин А, са: яйца, млечни продукти, риба, черен дроб, моркови, сладки картофи, папая, манго, праскови и кайсии, чушки, броколи, зеле, тиква, пъпеш и аспержи.
Витамин Е е жизненоважен компонент по отношение на здравето на косата, кожата и ноктите. Той е признат за един от най-мощните антиоксиданти, поради което оказва положително влияние върху целия организъм. Балансира холестерола и хормоните;
Храните, богати на витамин Е, са: слънчоглед, зехтин, спанак, кокосово масло, авокадоброколи, боровинки, бадеми, кедрови ядки, киви, зелен боб, моркови, къпини, папая.
iStock/Getty Images
Те са основни елементи през есенно-зимния период. Помагат за намаляване на възпалението, заздравяват ставите, подсилват имунитета и регулират мозъчната функция. Регулират нивата на кръвна захар, на стрес и тревожност. Подсилват здравето на сърдечно-съдовата система. Обикновено омега-3 мастните и си ги набавяме от външни източници.
Храни, в които има от тях, са: зеленолистни зеленчуци, риба и морски дарове, ядки, горските плодове, тиква и манго.
Както и да изберете да си набавите тези полезни витамини и минерали, правете го с мярка и след консултация с личния ви лекар, за да няма прекомерна употреба и дори злоупотреба.
iStock/Getty Images