Централната поща в Пловдив става музей
Централната поща в Пловдив става музей / снимка: DarikNews.bg,

Община Пловдив има намерение да превърне сградата на Централна поща в музей. Това стана ясно по време на днешното представяне на победителя в конкурса за нова визия на площад „Централен".

„В момента водим преговори с държавата да ни прехвърли своя дял от сградата, след което или ще изкупим частния дял или чрез публично-частно партньорство ще я превърнем в най-големия музей на Пловдив", обясни кметът Иван Тотев.

За победител в конкурса за нова визия на площад „Централен" бе обявен екип от Португалия. Тяхната идея предвижда целият площад да бъде разкопан и превърнат в подземен музей на археологията. Върху съоръжението трябва да има метална конструкция, която да бъде с дървена настилка. Идеята на португалските архитекти е конструкцията да бъде с повдигащи се отвори, през които да се виждат части от подземния музей. Проектът им предвижда изцяло да бъде премахнат паркингът пред „Тримонциум" и да се построи подземно съоръжение в пространството между хотела и бившия Партиен дом.

Идейните проекти, класирани на 2-ро и 3-то място, са съответно на екипи от Италия и Германия. Идеята на италианците предвижда централният площад да бъде разделен на две части - антична и съвременна. Проектът на немците пък включва светещи през нощта колони, нов фонтан и стълбище, водещо към разкопките зад Пощата.
Преди да се вземе окончателно решение всичките три проекта ще бъдат преценени от Експертен съвет и ще минат на публично обсъждане.

„Накрая Общинския съвет ще реши, кой проект да бъде изпълнен, като може да не се съобрази с избора на международното жури", обясни кметът на Пловдив. По думите му проектът, който спечели конкурса, може да бъде реализиран и ще струва около 20 млн. лева.

Като проблем с него Тотев посочи времето, което ще бъде нужно за да бъдат направени археологически разкопки на целия площад, каквато е идеята на португалските архитекти.