Цените на горивата скачат средно с 9 ст. на литър
Цените на горивата скачат средно с 9 ст. на литър / netinfo

Отложеното миналата година увеличение на акцизите на горивата, може да бъде направено тази година, но с половин стъпка или с около 3 ст. на литър над вече планираното средно поскъпване на горивата със 6 ст. Така увеличението би било общо с около 9 ст. на литър. Обяснението е на заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев.

След съвместното заседание на парламентарната група и ръководството на партията Йордан Цонев обясни, че увеличаването на парите за отбрана в бюджета за догодина не е приумица на една партия. Той отхвърли коментарите, че планираното увеличение на акциза на горивата за догодина е цената, която трябва да бъде платена, за да се намерят допълнителни пари за отбраната и за борба с бедствията. И че така практически се уважава искането на НДСВ за повече средства за армията.

Ангажиментите ни към НАТО са ясни и категорични – ако мислите, че държавите-членки ще ни търпят с техни пари да гарантираме нашата сигурност, се лъжете – каза заместник-председателят на ДПС.

Йордан Цонев потвърди, че 40 млн. лева от допълнителните 51 млн. лв., които биха дошли от по-високия акциз на горивата, ще отидат за отбраната. С останалите 10 млн. лв. само ще стартират проектите по двете национални програми – за космически мониторинг за превенция на бедствията и за спешния телефон 112. Програми, за които иначе са необходими около 150 млн. лева.

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов обясни, че все още се обсъждат вариантите за осъвременяване на пенсиите, единият от които е заложеното увеличение на размера им с 8,5 на сто от средата на годината. Друг вариант предвиждал увеличението да стане от началото на 2007 г. по Кодекса за социално осигуряване.