Цената на прегледите за профилактика още не е ясна
Цената на прегледите за профилактика още не е ясна / netinfo

Българският лекарски съюз /БЛС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК не се споразумяха за цените на профилактичните прегледи на днешните преговори за Националния рамков договор /НРД/ 2007. Преговарящите обсъждаха текстовете от договора за следващата година, които засягат първичната извънболнична помощ.

Цената на профилактичния преглед за лица над 18-годишна възраст трябва да бъде минимум 8 лева, каза на преговорите д-р Андрей Кехайов - председател на БЛС. Според НЗОК цената не може да надвишава 6,15 лв. Въпросът ще се обсъжда и утре, на следващата среща за преговори.

До момента 1 770 000 човека са преминали на профилактични прегледи през тази година, сочи статистика на Националната здравноосигурителна каса. В бюджета на касата за следващата година е заложена сума за профилактични прегледи на пет милиона българи.

Личните лекари са длъжни да извикат записаните при тях пациенти за профилактичен преглед. Лекарят няма да бъде санкциониран, ако пациентът не се яви на профилактичен преглед. На санкция подлежат гражданите, които не са преминали през такъв преглед.

Първата глоба за пациентите е 50 лв. Със 100 лв. се глобяват, ако втори път не се явят на профилактичен преглед, според Закона за здравето.