Целта на ПОМАК е да противопостави християни и мюсюлмани, смята проф. Овчаров
Целта на ПОМАК е да противопостави християни и мюсюлмани, смята проф. Овчаров / снимка: БГНЕС, архив

Целта на политическата формация ПОМАК е да противопостави българите-християни на българите, изповядващи ислям.

Това коментира днес по време на пресконференция проф. Николай Овчаров по повод на подадения срещу него вчера сигнал в прокуратурата от лидера на партията ПОМАК Ефрем Моллов.

Обвиненията срещу проф. Овчаров са, че е нарекъл представителите на партията ПОМАК "сепаратисти" и "българо-мохамедани".

По първото обвинение археологът застана напълно зад думите си и се аргументира с книгата на Моллов "Има ли бъдеще Велика България или защо бе скрита историята на помаците?", в която последният сипе хули срещу християнизацията на българите и нарича Борис, Симеон, Кирил и Методий "предатели".

По думите на Овчаров в изказванията си пред медиите Моллов е заявявал, че "българите не са единна нация, а сбор от етноси", че срещу помашкия етнос се осъществявал геноцид", както и че помаците имали и собствен език, който ние българите не сме разбирали.

Археологът засегна и въпроса с финансирането на партията ПОМАК, което се осъществявало от германската фондация "Фридрих Науман", и припомни, че подобни чуждестранни фондации и друг път са се опитвали да омаловажават значими за историята ни събития - като Априлското въстание.

„Очевидно целта е да се прокара разделителна линия между българските християни и мюсюлмани, като се промият мозъците на хората от цял един регион", каза Овчаров, цитиран от БТА.

По второто обвинение за употребата на понятието "българо-мохамеданин" професорът обясни, че става дума за теологичната трактовка и е несериозно въпросът да бъде поставен пред прокуратурата. Той уточни, че думата "българо-мохамеданин" съществува в българския правописен и тълковен речник и че с нея се обозначават българите, които са последователи на пророка Мохамед.

Професор Овчаров допълни, че е разговарял днес с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е заявил, че е загрижен за случващото се напоследък, и е обещал скоро да бъде създадена Национална стратегия за България.

Археологът призова партиите да загърбят различията си по всички останали въпроси и да се обединят в защита на националните идеали.

Той обясни, че донякъде се радва на подадения сигнал срещу него, защото така има възможност да разкрие истинското лице на партията ПОМАК, която води агресивна, антибългарска политика, основана върху манипулацията на факти.