Цар Киро взел 9,5 млн. от алкохолен бос
Цар Киро взел 9,5 млн. от алкохолен бос / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кирил Рашков е декларирал, че е взел 9,5 млн. лв. от алкохолния бос Здравко Куманов в началото на 90-те години на миналия век, и така се е опитал да оправдае богатството си пред данъчните.

Това е записано в данъчния ревизионен акт на Рашков, според който става ясно, че разходите му превишават приходите с 1,5 млн. лв. за периода от 2005 до 2010 г. Установено е, че е строил къщи, купувал е джипове, пътувал е в чужбина, а няма как да е спечелил пари, за да води този охолен начин на живот. Не бил подавал и данъчни декларации и съответно не плащал налози за доходите си. Сега трябва да внесе 471 хил. лв. данъци, колкото е начетът и на съпругата му Костадинка - 471 хил.

Срещу самотитулувалия се като монарх на ромите в България Цар Киро и роднините му текат и наказателни дела за укриване на данъци. Освен това те трябва да платят налозите си. Административният съд в Пловдив вече е потвърдил актовете на НАП като законосъобразни, но предстои да се произнесе и ВАС.

Делата са насрочени за 2015 г. "24 часа" цитира с ревизионните актове на цялата фамилия Рашкови и кореспонденцията по тях. В документите имало фрапиращи факти. Всички от семейството ще трябва да внесат близо 2 млн. лв. в хазната, ако съдът потвърди решенията на данъчните.

Когато стартира данъчната ревизия на Цар Киро, Здравко Куманов подписва и декларация пред нотариус, че през 1993 и 1994 г. е дал заемите на Рашков. Точно по това време е създадена и фирмата му с Моллов.

Заради заемите, които е отпускал на Цар Киро преди 20 г., от НАП правят ревизия и на Здравко Куманов. Тя установява, че и той не е разполагал с декларираните средства, които е дал на приятеля си.