Цацаров за присъдата на Бисеров: Коментарът се нарича протест
Цацаров за присъдата на Бисеров: Коментарът се нарича протест / снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров.

„За съда или добро, или нищо”, така преди заседанието на ВСС главният прокурор отговори на въпрос защо според него Софийски градски съд призна за невиновен Бисеров по обвиненията във валутно данъчни престъпления.

Запитан как се развива разследването срещу бившия от ДПС депутат за пране на пари Цацаров каза: „Нямаме информация по този въпрос”.

Съдът оправда Христо Бисеров по всички обвинения

Бившият зам.-председател на 42-то Народното събрание и депутат от ДПС Христо Бисеров, беше оправдан от Софийския градски съд преди два дни. Бисеров е невинен, според първата съдебна инстанция по всички обвинения.

Прокуратурата го изпрати на подсъдимата скамейка за извършени три престъпления - за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация, подадена пред Сметната палата.

Присъдата на Бисеров все още не е окончателна и може да бъде протестирана пред по-горната инстанция - Софийския апелативен съд. От прокуратурата бяха категорични, че ще го направят. Държавното обвинение, счита, че са събрани достатъчно доказателства по тези обвинения. Според прокуратурата обаче щеше да е по-добре да беше изпълнена съдебната поръчка до Швейцария относно банковите сметки на подсъдимия.

Бисеров: Разбирам за какво ме обвиняват, но не разбирам защо

В края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), Софийски градски съд запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки. Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.

59-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 г. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 г. и бе наричан „сивия кардинал” в СДС. През 2000 г. призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 г. отново влиза в Народното събрание като представител на Движение за права и свободи. За последно беше и зам.-председател на парламента, който той напусна през ноември 2013 г.

Източник: БГНЕС