Българското председателство на ЕС: 192 събития за 181 дни
Българското председателство на ЕС: 192 събития за 181 дни / БГНЕС, архив

По време на българското председателство на Съвета на ЕС в страната ни ще има 192 събития за 181 дена. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, която участва в заседанието на гражданския съвет към парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, съобщиха от пресцентъра на вицепремиера.

България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018 г.

Кунева е посочила, че България се движи по график по отношение на изготвянето на приоритетите на председателството. На 3 ноември е изпратен до Генералния секретариат на Съвета първи "принос" към 18-месечната програма на триото Естония - България - Австрия, е посочила тя. По думите й т.нар. принос съдържа пет основни акцента - Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност, Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани, Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата, Съюз на свобода, сигурност и правосъдие и ЕС като глобален актьор.

Любомир Иванов ще ръководи подготовката за председателството ни на Съвета на ЕС

По думите й всички държави, вкл. Естония, която ще председателства Съвета преди България, споделят позицията, че е твърде рано за извеждане на конкретни приоритети на тройката. Австрия, която е след България, все още не е изпратила на Генералния секретариат на Съвета приноса си. Вицепремиерът в оставка е посочила, че по време на българското председателство най-вероятно ще се финализират детайлите по Брекзит.