/ МС, пресцентър
Достъпът до сградата на НДК ще бъде ограничен на 12 януари
Българските държавници ще проведат днес поредица от срещи с европейски ръководители, пристигнали у нас по случай официалното откриване на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.
 
В 11.00 ч. на "Дондуков"2 държавният глава Румен Радев ще проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Темите на разговора ще са свързани с актуални теми от европейския дневен ред, както и с ключовите приоритети на българската страна в качеството ѝ на председател на Съвета.
 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия ще имат срещи в Народното събрание. В 14.15 ч. председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне с Юнкер. В 14.30 ч. Жан-Клод Юнкер и Колегиумът на европейските комисари ще разговаря с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.
 
Премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов и Юнкер ще разговарят по теми от европейския дневен ред, като акцент ще бъдат приоритетите на страната ни по време на председателството. Многогодишната финансова рамка на ЕС и готовността на България за членство в еврозоната и Шенген също ще бъдат обсъдени по време на срещата между премиера и председателя на Европейската комисия.
 
Междувременно Лъчезар Милушев, ръководител на направление "Сигурност и комуникация" в НДК, напомня, че достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен. Промяната е във връзка с първото събитие на високо ниво от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. "С пълна сила са въведени и постоянните мерки за сигурност, свързани с пропускателния режим на територията на Двореца. Всички посетители и гости ще преминават през проверки при влизане в сградата", обяви той.