Българският език и литературата най-трудни за четвъртокласниците
Българският език и литературата най-трудни за четвъртокласниците / netinfo

Българският език и литературата най-много затрудняват четвъртокласниците. Това стана ясно от резултатите на външното оценяване, направено миналия месец по четири предмета. Резултатите съобщи просветният министър Даниел Вълчев.

Четирите изпита, на които се явиха четвъртокласниците през месец май, бяха „Човекът и природата”, „Човекът и обществото”, математика и български език и литература. Максималният брой точки от всеки тест беше 20. Най-висок е средният успех на учениците по предмета „Човекът и природата”, а най-нисък – по български и литература, от което образователния министър не е доволен: „На мен лично резултатите не ми харесват. Резултатът не е такъв, какъвто ни се искаше да бъде, въпреки че не мога да кажа, че е и лош, но във всеки случай очаквах да е по-добър.”

Причината за лошите резултати по този предмет е слабото представяне на учениците на диктовката, посочи министърът. Той каза, че не иска да прави генерални заключения, че четвъртокласниците трудно пишат диктовка, но това само по себе си е обезпокоително.

Във външното оценяване участва целият випуск – около 68 хиляди четвъртокласници. Оценките имат само информативен характер и няма да влияят върху годишния успех на децата.