Българската педиатрична асоциация е против детска болница да се строи от частен инвеститор. Това става ясно от позиция, публикувана на сайта на асоциацията, подписана от Проф. д-р Иван Литвиненко, председател на УС на БПА.

"От години Българската педиатрична асоциация (БПА) алармира системно и настоятелно държавните институции за нуждата и необходимостта от цялостна реформа на детското здравеопазване. Това е и една от основните цели на БПА – детското здравеопазване у нас да отговаря на съвременните нужди на обществото ни, да бъде финансирано и регулирано от държавата, да бъде изградено въз основа на една дългосрочна визия и наистина да бъде държавен приоритет. Изграждането на национална детска болница е само част от тази реформа. Няма как да отречем, че понастоящем СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ до голяма степен изпълнява такива функции, като, разбира се, изпитва остра нужда да има всички необходими звена и нужната материална и техническа база.
Да, България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, която да осигурява цялостна, комплексна, съвременна и пълноценна грижа за децата ни! Болница, която да отговаря на стандартите за съвременна детска медицина и на специфичните нужди на страната ни. Болница, в която не само да бъдат полагани качествени грижи за малките пациенти, но и болница, която да е средище за обучение на младите медицински кадри и в която да се извършва научно-изследователска дейност", пише в позицията на БПА. 

"От години проблемът с липсата на такава болница е обществено достояние. Министерство на здравеопазването също прие по принцип необходимостта от такава структура и дори направи първи стъпки за реализацията й", категорични са от асоциацията. "В близките дни стана известно, че частен инвеститор иска да построи детска болница с претенции за национална такава. Както става ясно, процедурата е в ход и предстои да се произнесат здравният министър и Министерският съвет", съобщават от БПА. От там поставят и няколко важни въпроса: 

"Първо, може ли една частна болница да бъде национална и да гарантира в дългосрочен план равен достъп на всички български деца?
Може ли една частна болница да провежда държавна политика, в който и да е сектор на здравеопазването и да иззема функциите на държавата?
Как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще гарантира качествено медицинско обслужване и обучение?
Има ли някъде по света национална детска болница, която да е изцяло частна?", питат от БПА.

Нов детски кът посреща малките пациенти в ИСУЛ (СНИМКИ)

"Дава ли си някой сметка колко са тесните специалисти, обслужващи детската възраст в нашата страна, и колко са необходими за изпълнение на конкретните клинични пътеки? Подготовката на такива кадри, включително и усвояването на високоспециализираните дейности, изисква много години… За недостатъчния брой специалисти по медицински грижи няма и да коментираме", става още ясно от публикуваната позиция относно строежа на детската болница. 

"Всичко това означава ли, че държавата и Министерството на здравеопазването абдикират от прокламирания си приоритет „Майчино и детско здравеопазване“? Ако е така, нека да го заявят публично…" призовават от асоциацията. 

Откриха ремонтираното детско отделение в силистренската болница

"Дългогодишният ни опит показва, че субсидирането само по линия на НЗОК, особено при наличието на лимити, ограничава качеството и обема на педиатричната помощ в лечебните заведения. Това е причината многократно да сме предлагали бъдещата Национална детска болница да има специален статут на финансиране, което може да бъде осъществено само и единствено от държавата", обясняват от БПА. 

"БПА категорично заявява, че построяването на така мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо! Това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет. Смятаме, че задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях. Ако има истински родолюбиви частни инвеститори, са добре дошли да подкрепят държавата в тази инициатива", призовават от Българската педиатрична асоциация в своята позиция. 
 
 
Българска педиатрична асоциация