/ iStock/Getty Images
Министерството на здравеопазването изпрати на прокуратурата резултатите от извършената проверка в „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД. Това съобщиха от ведомството. След проверката и констатираните нарушения здравният министър е предприел действия за смяна на Съвета на директорите на дружеството. За председател на Съвета на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е определен адв. Веселин Варчев. На заседание на Съвета на директорите за изпълнителен директор на дружеството е избрана проф. Елена Пенева – Златкова, се казва още в съобщението. 

Министерството е извършило проверка в дружеството, която обхваща периода от създаването му на 8.09.2020 г. до 31.01.2022 г. При проверката са установени редица съществени пропуски в работа на дружеството и по тази причина докладът с резултатите от проверката е изпратен на прокуратурата за предприемане на последващи действия. Това съобщиха от здравното министерство. 

От създаването на дружеството до края на миналата година изразходваните средства, които не са пряко свързани с изграждане/реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хил. лв. Тъй като дружеството няма приходи, разходите представляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лв., като към 31.12.2021 г. собственият капитал вече е в размер на 99 588 000 лв. Това показват резултатите от проверката в министерството. 

От здравното ведомство разпространиха резултатите от проверката в детайли: 

Установено е, че с Решение на Съвета на директорите от 7.10.2020 г. дружеството е изплатило аванс в размер на 9 213 333, 24 лв. на ДЗЗД „Детско здраве“ ООД по Договор за инженеринг, като за извършването на авансовото плащане не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност. Така е допуснато неправомерно изплащане на средства, уточняват от министерството.

Проверяващите са констатирали, че няма процедури за текущ контрол върху изпълнението на поети финансови ангажименти и сключени договори. И още: Системата за финансово управление и контрол на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД не е разписана в съответствие с Методически насоки по елементите на финансовото управление и контрол; Указания за управление на риска в организациите от публичния сектор; Указания за осъществяване на предварителен контрол за законосъобразност в организациите от публичния сектор; Указания за последващи оценки на изпълнението в организациите от публичния сектор – утвърдени от Министерството на финансите, което е пряко свързано с правомерно разходване на бюджетни средства.

В „Бизнес програма за развитие дейността на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД  за периода 2021-2023 г.“ не са посочени конкретни оперативни цели на дружеството, които да са ясно формулирани, специфични и измерими. Не са заложени показатели за изпълнение на финансови и нефинансови цели на дружеството, с оглед отчитане на резултатите и извършване оценка на изпълнението.