Пет терена в София се проучват за изграждане на нова детска болница. Това каза пред журналисти доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването. В момента сме в етап на предпроектно проучване на терените, уточни той.

Терените, които се проучват, са при болниците "Св. Анна", "Лозенец", Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. "Овча купел", Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя. По думите му се очаква предпроектното проучване да приключи до края на юли. До края на тази година, по Закона за обществените поръчки, трябва да се проведе процедура за изготвяне на задание във връзка с построяването на национална детска болница. Ако се установи, че проучваните недвижими имоти са неподходящи, би трябвало Министерството на здравеопазването да потърси съдействието на държавата или евентуално на общината, каза още доц. Пандов. 

Извършва се и анализ на потребностите на детското здравеопазване, защото заданието без анализ няма да бъде реалистично и функционално, допълни той.
Проектът за изграждане на национална детска болница, който започна преди години, миналата година беше в застой и в процес на редица проверки, които тази година приключиха с извод, че обществената поръчка, която е била обявена по него, е с невъзможен предмет, припомни доц. Пандов.

Изпращат на прокуратурата проверката за строежа на детска болница 

Причината е регулация на устройството на територията, която не позволява този обект – на стара сграда, която е недовършена, да бъде реализиран, допълни Васил Пандов. Той допълни, че е имал среща с представители на гражданската инициатива „За истинска детска болница“ и на Камарата на архитектите в България, с които също са стигнали до извода, че реализацията на проекта в този вид е невъзможна. По думите му изграждането на нова детска болница е възможно да отнеме няколко години. 

Предстои и създаване на Обществен съвет, който да бъде платформа за правилната комуникация между държавните органи и неправителствените организации за каузата детска болница, каза още доц. Пандов. Целта ни е той да бъде от полза за детското здравеопазване, а не да бъде формална структура. Все още не е обсъден точният брой на членовете му.

През юли миналата година от Камарата на архитектите настояха за изцяло нова процедура по изграждането на Национална детска болница. В края на юли същата година от МЗ изискаха от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол по казуса с детската болница. От МЗ тогава дадоха и указания на изпълнителния директор на Компанията да започне процедура за прекратяване на договора с едномесечно предизвестие до изпълнителя ДЗЗД „Детско здраве“. Основание за това от ведомството намериха в „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“. 

През декември 2021 год. тогавашният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров реши да слее болница "Лозенец" с настоящата детска болница до построяването на нова сграда в двора на болница "Лозенец". Последваха протести от работещите в болница "Лозенец". След встъпването си в длъжност през декември 2021 г. Асена Сербезова спря всички процедури по казуса до извършването на анализ.
БТА