България за гражданите поиска ГЕРБ, БСП и ДПС да си признаят за купуване на гласове
България за гражданите поиска ГЕРБ, БСП и ДПС да си признаят за купуване на гласове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
"България за гражданите" поиска ГЕРБ, БСП и ДПС да си признаят за купуване на гласове
56859
"България за гражданите" поиска ГЕРБ, БСП и ДПС да си признаят за купуване на гласове
  • "България за гражданите" поиска ГЕРБ, БСП и ДПС да си признаят за купуване на гласове

ГЕРБ, БСП и ДПС да признаят, че на минали избори са използвали неприемливи практики като контролиран вот - купуване на гласове и фалшифициране на изборни книжа. За това настоя в декларация Националният съвет на Движение "България за гражданите". Това условие е поставено, за да участва Движението в разговори с трите политически сили за гарантиране честността на предстоящите избори. Освен да признаят, че са използвали нечестните практики, партиите трябва да се извинят на избирателите, поискаха от Движението.

От ДПС отказаха да коментират искането, а социалистите призоваха Меглена Кунева да си спомни листата на коя партия е водила на предишни избори.

Задочният спор започна след като от Движение „България за гражданите" разказаха, че през изминалата седмица от БСП са отправили апел към тях за общи усилия за гарантиране на честността на предстоящите избори. Даниел Вълчев обясни, че има няколко условия, които ГЕРБ, ДПС и социалистите трябва да изпълнят, за да се включат в консултациите.

„Да внесат за обсъждане и до края на октомври да приемат в Народното събрание закон за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, с който да намалят наполовина субсидиите на политическите партии, а надзетите от началото на мандата средства да бъдат върнато доброволно в бюджета. За справка - те са малко над 40 милиона за трите партии", заяви Вълчев.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев обаче заяви, че няма да приеме никакви условия, за да се водят разговори как да се проведат честни избори, защото каузата не е партийна, а национална. Освен това допълни, че купуване на гласове е имало през последните 15 години: „Когато Кунева отправя такова обвинение към БСП, да не забравяме, че е била представител на определена партия и е водила нейна листа. Те участваха ли в подобен процес?!"

От ДПС отказаха да вземат отношение по темата.