България участва активно в международния полицейски обмен
България участва активно в международния полицейски обмен / снимка: БГНЕС, архив

България участва активно в международния полицейски обмен, като си сътрудничи не само със страните от Европейския съюз, но и отвъд техните граници. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов при откриването на 25-ата годишна среща на Международния симпозиум на полицейските ръководители, която ще продължи до 30 юли.

Зам.-министър Ангелов изрази задоволството си, че основният фокус на срещата е превенцията и овладяването на престъпността и насилието. Той отбеляза, че от политическа гледна точна превенцията е много силно средство за намаляването на разходите в овладяването на престъпността. Като част от мерките, които страната ни е предприела в тази посока, Ангелов посочи Стратегията за превенция на престъпността (2012-2020).

Той припомни, че в последната година Министерството на вътрешните работи е разработило програма с пет модула, които имат за цел да се засили мониторинга и контрола върху лица и групи, свързани с престъпния свят, допълва БТА.

Темата на тридневния форум, чийто домакин тази година е страната ни, е „Превенция на престъпността и устойчивост на обществото: роля на полицията при работата с жертвите на престъпления, младежта, малцинствата и други партньори”.

В рамките на срещата ще бъдат обсъдени глобалните подходи при превенция на престъпността и насилието, стратегиите за противодействие, добрите практики в полицейската работа и възможностите за подобряване на безопасността на гражданите, подпомагането на жертвите на престъпления и укрепване на правоприлагащите структури.