България купува шест нови двигателя за МиГ-овете
България купува шест нови двигателя за МиГ-овете / БГНЕС

България купува шест нови двигателя за МиГ-овете

До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за шест нови двигателя за "МиГ 29". Това съобщи пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево" министърът на отбраната Николай Ненчев.

Малко след това заедно с полковник Димитър Петков министър Ненчев се качи на "МиГ 29", който днес лети за първи път с двата оборотни двигателя, получени в края на миналата година от Полша. От земята, пред погледа на полския посланик Н.Пр. Шищоф Краевски, успех пожела министър-председателят Бойко Борисов.

"Правим всичко възможно и планираме да разширим базата и да обновим ВВС, така че да бъдат в състояние сами да охраняват родното небе", допълни министърът.

Той посочи, че част от мерките за спасяването на ВВС е подписването на втори договор с Полша за поддръжка и модернизация на наличните бойни машини. "Сегашният договор се изпълнява стриктно и в срок, което ме прави оптимист да мисля, че съвсем скоро други три "МиГ 29" ще летят с нови двигатели", посочи Ненчев.

България купува шест нови двигателя за МиГовете
netinfo

Премиерът Бойко Борисов допълни, че държавата ще направи всичко възможно да откупи обратно авиационния завод, в който освен "МиГ" да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас. Той благодари на Полша, че "помогна с тези два двигателя в критичен момент за българските ВВС".

Премиерът уточни, че през март предстои да приключи и обновяването на авиобазата "Безмер", която по думите му "става уникална".