България изразява съжаление за липсата на напредък по статута на Косово
България изразява съжаление за липсата на напредък по статута на Косово / снимка: Sofia Photo Agency

Ненамирането на договорено решение за Косово е свързано с изключително големи рискове за региона и затова дори минималните възможности трябва да бъдат оползотворени.

Това каза говорителят на МВнР Димитър Цанчев в отговор на въпрос по време на редовния брифинг във ведомството.

Отправяме призив към властите в Белград и Прищина в оставащите по-малко от три седмици да положат всички възможни усилия за търсене на решения, за което са налице всички условия, каза Цанчев. Призоваваме да се прояви политическа отговорност и воля, това ще увеличи шансовете за постигане на договорено решение, което от своя страна би позволило да се избегне създаването на нови "замразени конфликти" и всички свързани с тях значителни рискове за стабилността и сигурността в региона, изтъкна говорителят на МВнР.

Във връзка с приключилият вчера в Брюксел пореден кръг от преки преговори за статута на Косово Цанчев изрази съжаление за липсата на напредък в преговорите и добави, че отново беше пропусната възможността за постигане на компромиси. Те можеха да бъдат най-малко по т.нар. списък от 14 безспорни точки. Той беше предложен на втория кръг директни преговори и включваше определени от "Тройката" области, в които се смята, че в по-голяма или по-малка степен може да се постигне сближаване на позициите, припомни говорителят.

Убедени сме, че подобен подход не помага на усилията за търсене на напредък, посочи Димитър Цанчев.

Следващият кръг от преговорите е насрочен за 26 ноември, вероятно това ще е последният шанс за някакво сближаване в позициите на преговарящите страни преди 10 декември. Тогава контактната група трябва да представи доклада си на генералния секретар на ООН.

Във връзка с наскоро приключилите избори в Косово Димитър Цанчев изрази съжаление за ниската избирателна активност и от неучастието в тях на сръбската общност в областта.