България и Италия имат сходни позиции за бъдещето на ЕС
България и Италия имат сходни позиции за бъдещето на ЕС / БГНЕС

България и Италия имат сходни позиции за бъдещето на ЕС и за начините за преодоляване на предизвикателствата, пред които той е изправен. Това са заявили на срещата си в българския парламент председателят на Народното събрание Цецка Цачева и президентът на Италия Серджо Матарела, съобщиха от пресслужбата на Народното събрание.

Италианският президент е на официално посещение в България по покана на държавния глава Росен Плевнелиев.

България ангажирано и интензивно се подготвя за предстоящото председателство на ЕС и ще разчита на опита на държавите, които са имали успешни председателства преди нея, сред които е и Италия, е отбелязала Цачева и е подчертала, че изтеглянето по-рано на председателството на България налага подготовката да бъде ускорена.

Италия с готовност ще предостави опита си във връзка с председателството на ЕС, е казал президентът Матарела. Той е дал висока оценка за развитието на двустранните отношения, които е определил като много специални и важни. Това е така, защото Италия и България имат еднаква визия за бъдещето на ЕС и сходни позиции по проблемите на Съюза и начините за тяхното преодоляване, е добавил италианският президент.

Сред основните теми на разговора са били миграционната вълна и предизвикателствата, които тя поставя пред ЕС. България е външна граница на Съюза и това е основен проблем за нас, по който работим с ясното съзнание за отговорността, която имаме, е допълнила Цачева. Тя е отбелязала, че правителството има постоянен ангажимент към надеждната охрана на сигурността на границата, а в българския парламент са предприети и законодателни мерки, свързани с новите предизвикателства, пред които сме изправени.

Не е по силите на нито една страна-членка на ЕС да се справи сама в тази ситуация, категорични са били италианският президент и председателят на Народното събрание. Повече от всякога днес е необходима не само декларативна подкрепа, но и конкретна помощ за охраната на нашата граница, защото огромната бежанска вълна е риск не само за България, но и за цяла Европа, е подчертала Цачева.

Проблемът с миграционния поток изисква комплексни и адекватни отговори, е заявил Серджо Матарела. По думите му бежанската вълна, противопоставянето на тероризма и противодействието на икономическите и финансови трудности в рамките на ЕС изискват Съюзът да има единна и силна политика за справяне с тези проблеми. ЕС трябва да се заеме активно с тяхното решаване, е добавил той.