„България Ер” анулира четвърти полет с туристи на туроператора длъжник
„България Ер” анулира четвърти полет с туристи на туроператора длъжник / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ивайло Московски
44614
Ивайло Московски
Иво Маринов
  • Ивайло Московски
  • Иво Маринов

Авиокомпания "България Ер" анулира полет до Хелзинки с туристи на "Алма тур". Самолетът по разписание трябва да излети в 18.00 ч. Той е 186-местен.

Все още няма споразумение между двете фирми за уреждане на финансовите им взаимоотношения. Ако обаче такова бъде постигнато, полетът ще се изпълнява нормално. Това каза за БТА представителят на "България Ер" за Бургас Стоян Митев.

В петък около 500 руски туристи останаха цял ден блокирани на бургаското летище заради дълг от около 7 млн. лева на туроператора "Алма тур" към нашата авиокомпания. Бяха анулирани три полета - два до Москва и един до Санкт Петербург.

Представители на двете компании преговаряха цял ден за уреждане на финансовия въпрос между тях. Туристите от анулираните полети бяха настанени в бургаски хотели.

Единият от анулираните полети от Бургас за Русия все пак ще бъде осъществен, но все още не е ясен точният брой туристите, които ще отпътуват с него, както и часът на отлитане. Това научи Дарик от Борислав Комитов от представителството на националния превозвач в Бургас. От отложените в петък три полета - два до Москва и един до Санкт Петербур, днес ще бъде извършен този, който трябваше да се осъществи първи -  с номер 633 за московското летище Внуково.

В неделя "България Ер" има планиран полет с туристи на "Алма тур" за Рига. Този полет все още не е анулиран, но ако двете фирми не се разберат, вероятно самолетът няма да лети. Решението на превозвача е да не пътува по маршрути с туристи на "Алма тур", докато не се постигне съгласие за изплащане на дълговете.

"Търсят се компромисни варианти пътниците от полета до Хелзинки да бъдат превозени", съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, който отпътува за преговорите между двете страни в Бургас. "България Ер" може би трябва да закара тези хора, където е необходимо, а след това да води дела и да съди "Алма тур" заради тези неразплатени сметки", коментира транспортният министър.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов също потвърди, че се водят разговори за решаването на проблема. Пред Дарик той посочи, че случилото се е неприятно за имиджа на туризма ни, но се надява на успешен изход от разговорите между превозвача и турооператорската фирма.

Спорът между туристическата компания и авиопревозвача е търговски спор между две компании, а държавата не може да поема дългове на търговски компании. Това коментираха за БТА от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Държавата обаче ще направи опит хората да не страдат от ситуацията, заявиха от МИЕТ. Туристите са настанени в хотели, собственост на Българската асоциация на туристическите агенции.