България e можела да реши кризата с туристите, но не го e направила?
България e можела да реши кризата с туристите, но не го e направила? / снимка: DarikNews.bg, архив
България e можела да реши кризата с туристите, но не го e направила
44895
България e можела да реши кризата с туристите, но не го e направила
  • България e можела да реши кризата с туристите, но не го e направила

Българските институции са разполагали с пълната документация за преодоляване на кризата с руските туристи, но не са задействали нужния механизъм, записан в европейската директива. Това твърди Румен Драганов от Националния борд по туризъм. Той посочи, че Министерството на икономиката не е използвало застрахователните полици на двата български туроператора „Алма тур Флай" и „Алма тур", с които е можело да плати връщането на руските туристи в страната им. От своя страна заместник-министърът на икономиката Иво Маринов обясни пред Дарик, че държавата е направила всичко възможно за справяне с кризата, но не е възможно да се използват средства от полиците на българските туроператори, тъй като те не са организатори на почивките на руските туристи. От Националния борд по туризъм предупредиха, че ако държавата не установи грешката си и не вземе нужните решения за излизане от кризата, това ще се отрази на целия сектор, въпреки отчетения ръст от 8.7 процента на броя чуждестранни туристи у нас.

Според Румен Драганов механизмът за осигуряване на достатъчна гаранция за туристите включва действия от страна на икономическото министерство, което отговаря за застрахователните полици на българските туроператори, от страна на застрахователя и на Комисията за защита на потребителите. Такива действия не са били предприети, обясни Драганов, като посочи, че "Алма тур Флай" и "Алма тур" са внесли и са дали застрахователна полица, която се намира на разположение на Иво Маринов, който не е задействал тези две полици. "По всяка вероятност тези полици са на максималния размер, или по 200 000 лева всяка, които са били абсолютно достатъчни, за да може да се заплатят било нови самолети, било да се купят всичките необходими билети за превозване на пътниците и за запазване на икономическия интерес на потребителя в България", допълни Драганов.

Застрахователните полици на българските туроператори са били проверени, но не могат да бъдат използвани, тъй като руските туристи имат договор с компанията „Алма тур - Санкт Петербург", организатор на пътуването, обясни заместник-министър Иво Маринов: „По законодателство и по директива отговорността е на изпращащия туроператор, на „Алма тур - Санкт Петербург". Застраховките, които имат българските туроператори, се задействат само когато те са туроператори на пътуването и има неизпълнение на договора с туристи, които имат договор с този изпращащ български туроператор".

Според Румен Драганов у нас има още около 350 туристи, застрашени да попаднат в същата ситуация, ако държавата не реагира адекватно. Държавата реагира напълно адекватно при кризата, обясни от своя страна Иво Маринов: „Българската държава по разпореждане на премиера да изпрати правителствения самолет с хуманитарна цел да извози на първия ден след като се разбра, че има проблем, майки с деца, болни, възрастни хора. Външно министерство удължи срока на визите, за да може руските граждани да напуснат безпрепятствено България без да имат административни пречки. Министерство на транспорта осигури коридори за самолети, ако има кой да ги плати, за да се извозят руските граждани към Русия. Държавата направи каквото трябваше и каквото зависеше от нея".

По данни на туристически борд вече има клиенти, отказващи да използват авиокомпания "България ер", въпреки че почивката се организира от други туроператори.